Възможно е масовото ваксиниране да бъде възстановено в четвъртък.

Това обяви по време на брифинг здравният министър проф. Костадин Ангелов, който е на посещение в Кърджали. По думите му в областта има скрита заболеваемост.

„Има сериозен поток от пациенти, който се дължи на скрита заболеваемост  Тоест, някои от пациентите с клинични симптоми не се изследват по различни причини. МБАЛ Кърджали има 340 легла, 116 са за пациенти с COVID-19. От тях  94 са заети. Винаги 16 легла държим за резерв, като той се създава в момента в който останат по-малко от 10 свободни легла.

Плашат работници с уволнение, ако не се ваксинират

Интензивните легла са 10, като три са заети. Има възможност за 25 реанимационни легла. В лечебното заведение работят 617 души, 120 са ваксинирани. За миналата година положителните колеги са били 75, а за тази 16. Ясен е ефекта от ваксините”, коментира Ангелов. По думите му ситуацията в областта е стабилна и няма недостиг на медикаменти.



„Ако гледаме числата, нещата изглеждат близки до ситуацията през октомври и ноември. Колегите в болниците обаче са спокойни, няма го този страх от есента, защото вече сме много по-подготвени и оборудвани. Не се усеща този натиск върху здравната ни система. За София за последното денонощие имаме 420 повиквания, от който половината са за пациенти с коронавирус", каза още здравният министър.

Той допълни, че утре ще бъде проведена среща с директорите на болници в столицата, с директора на РЗИ и със столичния кмет, за да решат дали ще има ново затягане на мерките. Ангелов бе категоричен, че локалният подход е най-правилен и справедлив. 

АстраЗенека: Ваксината ни е безопасна

На брифинга стана ясно още, че заболеваемостта не е единственият показател, който следят властите.

„Много е важно какво е репродуктивното число при вируса. То не се качва засега. Положителните проби от общия брой е около 18%”, коментира Ангелов.

Министърът на здравеопазването коментира и проблема с липса на ваксини у нас.

„От няколко дни се коментира, че България е сключила договор само за две ваксини  - AstraZeneca и Sanofi. В това твърдение има две лъжи. Първата е че страната ни е сключила договори. Те се сключват от ЕК, а не от България. Втората е, че имаме договор само с двете ваксини, които споменах. Няма как това да е така и в същото време да пристигат ваксини на Pfizer и Moderna у нас” коментира проф. Ангелов. 

За да постигнем колективен имунитет трябва ни 60-70% ваксинирани от активните български граждани, уточни здравният министър.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg