Всички прегледи на пациентите ще се извършват в лекарски кабинет. Няма да бъде издадено нито електронно направление, нито електронна рецепта, нито направление за лабораторно изследване без да е присъствал пациента в кабинета.

Това заяви за Радио Варна доктор доктор Каролина Златева, заместник-председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари във Варна във връзка с обявеното, че всички общопрактикуващи лекари и специалисти в извънболничната медицинска помощ вече ще имат възможност да регистрират електронни прегледи и да издават амбулаторни листове в електронен формат.

Как ще става електронният преглед при личен лекар

На практика това означава, че настъпва електронизация и дигитализация в здравеопазването, която е чакана отдавна, коментира още доктор Златева. По нейните думи всичко, което досега се е пишело на хартия вече ще е история.

Електронния амбулаторен лист означава, че след преглед на пациента се попълва един амбулаторен лист в компютъра, който ще е електронен и ще формира неговото електронно досие.

istock
istock

Кабинетите на лекарите – общопрактикуващи или специалисти ще се свързват електронно с лабораториите, с рентгените и по този начин пациентът няма да носи навсякъде болнични хартиени листи и след това да си взема обратно такива документи, а всичко това ще влиза в неговото електронно досие, което той ще може да вижда и да контролира достъпа до него, обясни доктор Каролина Златева.

Кога можем да загубим работата си по време на болничен

Предстои да се уточни по какъв начин пациентите ще могат да контролират достъпа до електронното си здравно досие, каза още Златева и допълни, че и към момента такова има, но достъп до него имат само хората с електронен подпис. Предстои да се реши как ще бъде достъпно електронното досие за всички пациенти.

В електронното здравно досие са описани прегледи при всички лекари, през които е преминал пациента, описани са изследванията, които са му били предписани и лабораторните резултати, изобщо е описан целия път на пациента в здравната система, включително и ако е бил на лечение в болница. По този начин общопрактикуващия лекар, а и всички лекари от системата, виждат цялата здравна история на пациента, каза доктор Златева.

istock
istock

Електронната система все още не е заработила, но се очаква това да стане тази година. До тогава работата на лекарите остава по стария начин – на хартия. Но това, което е важно да се знае, е че всички прегледи се извършват и ще се извършват при лекар в кабинет присъствено, предстои хартиите да изчезнат, допълни Каролина Златева.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg