Коронавирусът може да остане заразен по повърхността както на банкноти, екрани на телефони и неръждаема стомана в продължение на 28 дни, твърдят изследователи, цитирани от Би Би Си.

Констатациите на Австралийската национална научна агенция показват, че SARS-Cov-2 може да оцелее много по-дълго по повърхности, отколкото се смяташе досега.

Как да се пазим от вируси в обществения транспорт

Някои експерти обаче поставят под съмнение действителната заплаха, създавана от повърхностното предаване в реалния живот.

Вирусът се предава най-често, когато хората кашлят, кихат, говорят или се смеят.

Предишни лабораторни проучвания установиха, че SARS-Cov-2 може да оцелее от два до три дни върху банкноти и стъкло и до шест дни върху пластмаса и неръждаема стомана, въпреки че резултатите варират.

istock
istock

Последните изследвания на австралийската агенция CSIRO установиха, че вирусът е "изключително устойчив" и е способен да оцелее в продължение на 28 дни върху гладки повърхности като стъкло, екраните на мобилни телефони и хартиени банкноти, когато е изложен на температура от 20 ° C.

Кога пристигат безплатните ваксини срещу грип

За сравнение, грипният вирус може да оцелее при същите обстоятелства в продължение „само” на 17 дни.

Експериментите са проведени на тъмно, тъй като вече е доказано, че UV светлината убива вируса.

istock
istock

"Установяването на това колко дълго вирусът наистина остава жизнеспособен на повърхности, ни позволява по-точно да предскажем и смекчим разпространението му и да свършим по-добра работа за защита на нашите граждани", каза изпълнителният директор на CSIRO д-р Лари Маршал.

Проф. Рон Екълс, бивш директор на Common Cold Center в университета в Кардиф, разкритикува проучването и заяви, че предположението, че вирусът може да оцелее в продължение на 28 дни ще причини "ненужен страх в обществото".

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg