Заповедта за временно преустановяване на имунизирането срещу коронавирус с ваксината на "АстраЗенека" в страната ни се отменя и от днес препаратът ще може да бъде прилаган.
 

Това обяви на извънреден брифинг в четвъртък вечер, 18 март, председателят на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов, след като малко преди това Европейската агенция по лекарствата обяви ваксината на "АстраЗенека" за безопасна и ефективна и с категоричност заяви, че ползите от нея надхвърлят многократно рисковете. Същевремнно обаче не беше изключена категорично връзката ѝ със случаи на съсирване на кръвта.

100 000 дози ваксини от "АстраЗенека" на склад у нас, очакват още 180 000

Заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева заяви, че работа подновява електронната система за записване за ваксинация и ще бъде изпратено известие на хората, които днес ще могат да се явят във ваксинационните центрове.

istock
istock

В Александровска болница се подновява най-рано ваксинирането срещу COVID-19 днес - от 8:30 ч. сутринта, съобщиха от лечебното заведение. Ще се използва ваксината на AstraZeneca, това ще става във фургона пред бариерата на болницата.

Ще бъдат ваксинирани желаещите, регистрирани в електронния регистър, определени за 19 март, както и пропуснали имунизацията заради спирането на ваксината.

В "Пирогов" имунизацията се подновява от 10:00 ч., също с препарата на AstraZeneca.

Експерт: Рискът от тромбози при ваксинирани и неваксинирани е равен

Ваксинирането ще бъде в два пункта, разположени в болницата и в други два пункта, разположени в медицинския център към лечебното заведение.


Ще се приемат всички, които имат онлайн записани часове за периода 12-19 март. За онлайн записаните пунктовете ще работят и в събота и неделя.

БТА
БТА

И Ваксинационният център на УМБАЛ „Св. Анна“ в София подновява имунизацията от 10:00 ч., съобщиха от болничното заведение. Ще се прилагат дози от препарата на AstraZeneca. 

Осигурени са два ваксинационни екипа. Екип 1 ще обслужва гражданите, които са си записали ред за днес, 19 март.
 Екип 2 ще обслужва гражданите, които са се записали за предишни дати, но са пропуснали реда си, поради временното спиране на ваксинирането.

АстраЗенека: Ваксината ни е безопасна
 

Всички, които са се регистрирали за поставяне на ваксина за седмицата, през която ваксинационните центрове бяха затворени, ще бъдат автоматично презаписани с една седмица напред. Всеки регистриран ще получи SMS или имейл за новата дата и час на имунизацията през избрания от него канал за връзка. 24 часа преди ваксинацията системата ще изпрати ново напомняне.

Потребителите имат възможност да променят дата и часа на ваксинация и да изберат друг времеви прозорец, в зависимост от натовареността на ваксинационните центрове.

istock
istock

10 страни членки на Европейския съюз обявиха, че подновяват имунизацията на населението си срещу коронавируса с ваксината на "АстраЗенека". Това стана след като Европейската агенция по лекарствата обяви категорично, че ползите от тази ваксина са далеч по-големи от рисковете от смъртоносни странични ефекти.

Европейският регулатор все пак отбеляза, че е възможно да има връзка между ваксината и случаите на тромбоза и кровоизливи, но това продължава да се проучва.

В Германия, Франция, Италия, Латвия, Литва и Кипър ваксинациите с "АстраЗенека" също ще бъдат подновени днес. От другата седмица това ще стане и в Нидерландия, Испания и Португалия.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg