Депутатите регламентираха създаването на нов вид лечебни заведения, в които лекарски асистенти, медицински сестри, рехабилитатори или акушерки ще могат да осъществяват здравни грижи самостоятелно, предаде БГНЕС.

Структурата им е регламентирана в новите текстове на Закона за лечебните заведения, които парламентът одобри на второ четене. В тях този вид медицински специалисти ще могат да извършват манипулации самостоятелно или да полагат здравни грижи, назначени от лекар.

Вижте телефона, на който да получите лекарска консултация

Промяната в закона дава възможност здравните грижи, които не се включени самостоятелно в обхвата на задължителното здравно осигуряване, да се предоставят по желание на пациента срещу заплащане или чрез механизмите на доброволното здравно осигуряване. Такива грижи могат да бъдат смяна на превръзка, поставяне на абокат или инжекция и други.

С промените се създава възможност за пациентите да изберат самостоятелното ползване на здравни грижи в случаите, когато са вече назначени от лекар, но не е необходимо да се извършват от такъв специалист.

istock
istock

Към настоящия момент невъзможността за предоставяне на самостоятелни здравни грижи в много случаи налага хоспитализиране на пациентите и съответно изразходването на по-голям обществен или личен ресурс, пише в мотивите на законопроекта.

Лекари без работа заради COVID-19

Опозицията обаче не остана никак доволна от новите текстове. Според депутата от БСП проф. Георги Михайлов с тях се променя „цялата философия на здравеопазването“, а то поема в една „ултрапогрешна и ултралиберална посока“. Депутатът определи новия вид лечебни заведения като „дюкянчета“, които не се знае каква точно дейност ще извършват.

Всичко се прави „в интерес на медицинска помощ и на пациентите“, опонира му депутатът и ГЕРБ и председател на здравната комисия д-р Даниела Дариткова.

istock
istock

„Редица манипулации и редица услуги, които ще вършат тези структури, които вършат и сега тези специалисти, ще бъдат легитимирани по начин, който е законово разписан и по който може това да даде възможност за прозрачно упражняване на тяхната дейност“, защити предложението тя.

Очакваните резултати от промяната се изразяват в разширяване на достъпа до здравни грижи на пациентите, както и привличане на млади хора към тези професии.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg