Близо 30 000 ваксини са направени през последните 3 дни в страната, стана ясно на съвещание при премиера Бойко Борисов с Националният оперативен щаб.

Мобилни екипи тръгват към отдалечените населени места, а МВР и Здравното министерство организират логистиката, така че ваксините бързо да достигнат до отдалечените населени места и желаещи да могат да се ваксинират. 

Балтов: Много изследвания след втората доза сочат, че хората вече не са преносители


Премиерът смята, че в следващите дни могат да се ваксинират по 15 000 души дневно. 

„Организирате екипи в най-отдалечените и най-малките населени места. Колкото има желаещи – да бъдат ваксинирани. Не трябва да има разлика между големи, малки и отдалечени населени места“, категоричен е премиерът Борисов.

Той изрази благодарност към всички лекари и медицински екипи и добави, че масовото ваксиниране няма да позволи на COVID-вълната да се вдига повече. Борисов напомни, че всички ваксини, които се поставят в България, са одобрени от Европейската агенция по лекарствата.

„Всички ваксини са договорени от Европейската комисия, от най-добрите специалисти в Европа. Ваксините са издържали теста, където няма компромиси. Която и ваксина да се сложи, е  добра“, отбеляза Борисов.

От днес започват да ваксинират и общопрактикуващите лекари. В масовата ваксинация в София се включват и общинските диагностично-консултативни центрове, съобщават от пресцентъра на Столичната община. 

istock
istock

В пет общински ДКЦ е създадена организация за извършване на имунизации на всички желаещи. Това са поликлиниките, 11-и, 12-и, 13-и, 24-и и 25-и ДКЦ, където са разкрити кабинети за ваксинация.

Ще ни повикат ли за втората доза от ваксината

През вчерашния ден в трите многопрофилни общински болници - Първа, Втора и Пета градска, както и в 12-ти ДКЦ са имунизирани 336 души. Във Втора и Пета градски болници продължава поставянето на ваксини и на записалите се граждани от третата фаза на националния план за имунизация срещу Covid-19. 

Почти 2000 души са били ваксинирани с препарата на "АстраЗенека" пред "Пирогов" през почивните дни, съобщи  директорът на болницата проф. Асен Балтов. От 13.00 часа, пред болницата ще се осигури зелен коридор за желаещите да се имунизират.

Богдан Кирилов
БТА

Новите случаи с коронавирус в страната са 227 - 8,1 % от направените 2 792 теста. За изминалото денонощие са починали 15 души, а са излекувани 114.

Изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов докладва, че днес е получена доставка от 25 740 дози от ваксината на Pfizer.

„Очакваме на 25-и февруари 12 000 дози от ваксината на Moderna, както и до края на седмицата количества и от Оксфордската ваксина, като предстои да получим потвърждение за точната дата и точните количества. Всички налични в страната дози се прилагат без да се изчаква“, добави Кирилов. Той посочи още, че от началото на ваксинационната кампания се наблюдава много ниска честота на нежеланите лекарствени реакции, което потвърждава изцяло профила на безопасност, установен в клиничните изпитвания.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg