Реалистично е при добре проведено разследване да се съберат доказателства, че е издаден фалшив сертификат. Това мнение изрази пред БНР адвокат Силвия Петкова. Тя определи изявленията на новите управляващи в тази посока като „добра заявка за прекъсване на тази престъпна дейност“.

Признание за извършено престъпление не е достатъчно за постановяване на присъда, поясни Петкова. Произнасянето на осъдителна присъда се предшества от дълъг процес на доказване, уточни тя. 

Д-р Симидчиев: Това все още не е Омикрон, а Делта

Нито лекарите, нито гражданите, могат да разчитат на факта, че не всички развиват антитела. Това е най-често срещаният аргумент, но процентът на тези хора е относително малък, коментира юристът.

Със сигурност не са много лекарите, които издават сертификат само на един човек, явлението е по-масово, посочи Петкова.

istock
istock

„Липсата на антитела може да бъде отправна точка за започване на каквото и да било разследване. Като се стигне до лекаря, ваксинирал този конкретен човек, при добре проведена проверка е възможно да се установи дали сертификатът е фалшив.“

Имаме ли един осъден лекар за издаване на фалшив сертификат и един осъден гражданин за ползването на такъв, може да бъде индикация към останалите граждани, смята адвокат Петкова.

Наказанието на този етап е до 2 години лишаване от свобода, уточни тя.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg