Проучване показа, че мъжете са по-малко склонни да носят маски.

Подобно твърдение може да звучи пристрастно, но статистиката показва, че е истина. Повече мъже, отколкото жени отказват да носят маски.

Каква е причината за това и как могат да бъдат накарани хората да възприемат този въпрос сериозно?

Независимо, че се намираме в разгара на пандемията, има хора, които се държат едно нищо не така, че нищо не се е случило. Те продължават да си живеят, както досега, без да ги е грижа за околните, пише Ясемин Сакай в „Сабах“.

През първите два дни след свалянето на ограниченията през юни в Турция случаите с положителни проби за COVID-19 се увеличиха с 50%.

Симеонов: Глоба от 300 лв. трябва и за всеки, който обслужва клиенти без маска

В периода, през който здравните власти настояват да се спазват противоепидемичните норми, се забелязва, че предимно мъжете или са поставили неправилно маските си, или изобщо не носят такива. Статистиката сочи, че на всеки 6 мъже има приблизително по 1 жена, която не спазва тези правила.

istock
istock

Статистиката на смъртните случаи също не е в полза на мъжете: От над половин милион смъртни случая в света, причинени от COVID-19, повече от половината са мъже. Във всяка страна между 51% до 68% от смъртните случаи са мъже, посочва авторката.

Освен това мъжете развиват повече усложнения и по-тежки симптоми. Отчасти това се дължи на факта, че мъжете биологично са по-уязвими от вируса.

Жените имат по-силна имунна система заради Х хромозомите, които носят повече свързани с имунитет гени. Едновременно с това мъжете са много по-склонни към рисково поведение, като игнориране на физическата дистанция и отказ да приемат симптомите сериозно.

Маските не са най-удобният аксесоар за носене навън, особено при слънчево и топло време. Освен това мъжете са в неизгодна позиция заради космите по лицето.

istock
istock

Скорошно проучване, проведено от Валерио Капраро от университета в Мидълсекс и Хелъне Барсело от Математическия научен изследователски институт в Бъркли, показва, че мъжете просто възприемат носенето на маски като „срамно, а не готино и признак на слабост“.

Засилени проверки на пътници в Бургас за носене на маски в градските автобуси

За целта на проучването е направено допитване до 2 459 американци. Участниците в теста е трябвало да оценят намеренията си да носят маска за лице на публично място по скалата от 0 (категорично не съм съгласен) до 10 (категорично съгласен). Те трябвало също така да опишат емоциите си, докато носят маска, като изборът им е варирал между „готино“, „не е готино“, „срамно“ и „признак на слабост“.

Според резултатите от експеримента, мъжете определено са по-малко склонни да носят маска, когато не е задължително. Това се дължи отчасти на увереността на мъжете, че ще бъдат относително по-слабо засегнати от болестта в сравнение с жените. Това е особено нелепо на фона на официалната статистика, която показва, че всъщност коронавирусът засяга по-сериозно мъжете, отколкото жените“, казва Капраро.

istock
istock

Мъжете, освен това, са по-склонни да възриемат в негативна светлина носенето на маска.

Накратко: мъжете не носят маски, защото смятат, че няма да се разболеят, възприемат я като нещо, което не е готино и се страхуват да не бъдат заклеймени.

Как да ги накараме да преодолеят тези неоснователни теории?

Ключът към това да накараме всички да носят маска, засега изглежда е в санкцията, ако такава не се използва. Изследването на Капраро и Барсело подкрепя тази идея. Те открили, че и мъжете, и жените са по-мотивирани да носят маска, ако законът ги задължава да го правят.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg