Лекарите в САЩ вече имат възможност да предписват по своя преценка лечение на КОВИД-19 с ивермектин, след като Националният институт по здравеопазване преразгледа отношението си към лекарството и му даде по-висок статут, позволяващ да се използва не само в клинични проучвания. Сегашният статут означава, че здравните власти нямат против прилагането на лекарството, но няма достатъчно данни за пълното му разрешаване.

Това разказа пред Dir.bg д-р Чавдар Ботев, специалист по трансфузионна хематология и един от учредителите на Сдружението за лечение с реконвалесцентна плазма. Потърсихме го, за да разберем повече за най-новите данни от проучванията на лекарството, както и за разпространението му в България и в други държави.

Ивермектин за хора е различен от този за животни

Разрешените лекарства за лечение на коронавируса са малко и повечето от лекарствата, които се използват за такова лечение, са със същия статут, като на ивермектина - още се събират данни за тяхната ефективност, обясни д-р Ботев.

Според него лекарите у нас също могат да изписват това лекарство, ако преценят. Най-важното е, че то е безопасно, твърди специалистът.

istock
istock

Ето какво още разказа д-р Чавдар Ботев пред Dir.bg: 

При какви обстоятелства се приема ивермектин?

Има една много голяма група учени, които работят в изследването на това лекарство и изводите, до които достигат те, са че има много добър ефект при профилактично приложение.

Основното проучване е направено в Индия, където е давано на хора, които са живели с болни пациенти и само 7 процента са се разболели. А другото проучване е на група от Аржентина, където лекари на първа линия са го взимали и от контролната група също са се разболели много, докато тази, която го е приемала, няма такива болни.

Голям интерес към Ивермектин в аптеките

Другото приложение, което намира, е в ранните стадии като противовирусно средство, което означава, че основното му приложение е в тези първи седем дни, в които има вирус или, ако трябва да бъдем по-точни, от първия до третия ден би било най-добре, защото вирусният товар е най-много в първия ден при появата на симптомите. Така, че това е основното приложение на това лекарство.

Говорим само за вируса на КОВИД-19 или за различни вируси?

То се изследва за много вирусни заболявания и показва ефект. Вие знаете, че много малко лекарства са регистрирани за лечение на КОВИД и на практика най-добре е да се използват такива, които са регистрирани и се знаят техните странични действия. По отношение на безопасния профил, специално иверметкин се приема за едно много безопасно лекарство. Дори във Франция проучване на не малка група от 200 деца под 15 килограма, включително шестмесечни бебета, и нещата се понасят много добре. Най-честата проява при приема му е 2% диария.

istock
istock

В кои държави е регистрирано до момента това лекарство? 

Има латиноамерикански държави, където е регистрирано, но по принцип в момента много от лекарствата при лечение на КОВИД-19 се прилагат по този начин. Тоест не са напълно регистрирани, просто се търсят доказателства за тяхното приложение и това става или като проучване, или с разрешение на министъра на здравеопазването.

Ивермектин е в листата на най-важните медикаменти на СЗО

Но тук имаме много сериозни данни, че това лекарство работи и то добре при това коронавирусно заболяване. Просто няма финансова институция, която по най-добрия начин да стои зад тези клинични проучвания. Виждате, че лекарите сами се борят с цялата тази система и въпреки всичко постигат до резултати.

В същия вариант ще ви кажа, че примерно едно лекарство като аспирин също не е доказано дали работи. В момента текат изследвания. Има едно проучване в Англия, където със заповед на министъра се проучват тези изследвания и се дава на практика на всички лекари, които желаят и могат да го използват за лечение на хора. И съответно се събират данните, обобщават се и се получава информация, която да бъде използвана за регистрация.

Например в момента ваксините се използват също по особен начин - те не са регистрирани, но както виждате КОВИД-19 наложи промяна в общия ни подход. Тоест, ние имаме ново заболяване и сме тръгнали, откъдето няма нито едно регистрирано лекарство, а хората трябва да се лекуват. Най-доброто е да се търсят лекарства, които са регистрирани със смяна на предназначението и иверметкин е именно едно такова.

Има много големи данни, които като обем в пъти надвишават дори тези, които са регистрирани за ремдесивир. Говорим за количество хора, които са изследвани. 

istock
istock

По-особени са самите проучвания. Правени са от лекари, може би не всичко е изпипано до съвършенство, в смисъл, че при повечето изследвания като недостатък се изтъква, че контролната група знае кои са контролна група, а тези, които взимат лекарство, се знае кое е, а не е на сляпо като метод. Но предполагам разбирате, че при това сериозно заболяване ако имаш възможност да повлияеш добре на лечението на толкова много хора, е нещо, което трябва да се използва.

Ориентировъчно върху колко хора вече е прилагано това лекарство в световен мащаб?

Трудно мога да ви кажа, но информацията, която изтича от тази група, на практика според мен са милиони хората, които са го използвали. Всъщност остава тези групи учени да сведат възможните методи за лечение, правилните методи за лечение до големи групи хора. В момента лекарството е разрешено в една област в Индия, където има 210 милиона души, тоест то си е официално разрешено да се използва за лечение на КОВИД-19. Това е нещо, което се използва по принцип в много големи региони. Става въпрос за милиарди хора, които са го пили, знаят как действа и всъщност се вижда ефектът.

По принцип проблемът на всяко едно лекарство, което е евтино - почти е невъзможно да мине по нормален път и да се регистрира, особено пък за КОВИД-19, защото на практика изисква огромни средства за регистрация. Нещата минават през научни колективи, лекари, които правят всичко това, което могат с този финансов ресурс, но въпреки всичко информацията вече е сведена до целия свят, знае се и много колеги го използват. Включително в САЩ може да го използвате, където лекарите нямат забрана да го правят.

Батков: Преборих COVID-19 с ивермектин

В момента специално за КОВИД-19 сме в търсене на лекарства. Решението ще бъде от инхибитори - нещо, което да пречи на репликацията на вируса. Тоест ивермектинът е едно лекарство, което покрива напълно тези изисквания и е с много безопасен профил, и според мен трябва да се използва в тази ситуация, в която сме в момента.

istock
istock

Предприемат ли се действия за регистрацията му в България и използва ли се то?

Знам, че в България е правено проучване. Но все пак е правено българско проучване - с български средства някои от болниците са работили с това лекарство. Някои колеги споделиха, че са много доволни от направеното проучване. Появиха се и други колеги, които казаха, че не са доволни.

У нас има регистриран продукт, който е с регистрация на противопаразитно средство. По-важното е, че това лекарство отдавна трябваше да съществува на българския пазар като противопаразитно средство, защото това се води едно от най-значимите лекарства на Световната здравна организация и помага при много широк кръг заболявания от паразитен произход, но се вижда, че има и противовирусно действие, и ние във всеки момент, особено когато има риск за живота на болния, лекарят има право сам да избере съответното лечение.

При КОВИД-19 на практика има пациенти, при които може да се каже, че животът им е застрашен, и лекарят тогава има право да избере каквото и да е лечение, с разрешение на комисия по лекарска етика. Дори плазмата, с която работят толкова време, в момента е в експериментален период. Ние сме в извънредна ситуация, където начинът и подходът към нашите пациенти трябва да отговарят на реалността. Всяка една възможност трябва да се използва, да се оценява и обективно да се взима правилното мнение.

По принцип почти всяко ново лекарство, което се регистрира, е с астрономически цени, заради скъпия механизъм за регистриране на лекарство. На практика това затваря пътя на всяко евтино лекарство. Така че едно лекарство, като ивермектина, след като е стигнало до този статут, има много повече неща в плюс, отколкото в минус.

Едно е да стои зад теб фармацевтична компания и да ти помага във финансирането, друго е учени да се борят със собствени усилия да си спасят болните пациенти.

За съжаление допускам възможността, че за лекарства като ивермектина може да се плати, за да се направят не както трябва проучванията и да пропаднат данните. Въпреки че ако погледнете и се замислите, това лекарство на никого не пречи - нито на ваксините, нито на другите форми на терапия. То може да помогне част от нашите пациенти да не загиват.  

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg