Пожизнено ТЕЛК решение вече ще бъде издавано за много повече увреждания, отколкото досега. Близо 100 заболявания ще бъдат включени в новата проектонаредба.

Освен за хора с трансплантации или загуба на крайник, в кръга на дефинитивните състояния с право на пожизнено решение се включват редица генетични и онкологични заболявания.

Предлагат пожизнен ТЕЛК за необратими заболявания

Ако пациент с няколко заболявания и вече пожизнено решение за процент неработоспособност пожелае, ще може по всяко време да поиска преосвидетелстване за придружаващо заболяване, ако е в негов интерес.

Става дума за десетки хиляди пациенти, каза служебният здравен министър Стойчо Кацаров:

istock
istock

„Хората с дефинитивни и необратими увреждания ще могат да бъдат освидетелствани пожизнено. Разширяваме кръга от заболявания, за да не се налага хората с различни дефинитивни и необратими увреждания да се явяват пред ТЕЛК на всеки три години. Слагаме край на един проблем, който се обсъжда от 10-15 години. Надявам се утре проектът на наредбата да бъде внесен в Министерския съвет“

Той даде пример с хората с онкологични заболявания, които след петата година от заболяването получават 50% ТЕЛК, но периодично се явяват пред ТЕЛК за преосвидетелстване. Сега те вече ще получават пожизнен ТЕЛК.

„Всеки човек, получил пожизнено решение, който има друго заболяване освен дефинитивното, ще може да поиска преосвидетелстване“, каза още д-р Кацаров.

Проектът на правителствено постановление за промени в Наредбата за медицинската експертиза бе обсъден от Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Работодателските организации в Националния съвет за тристранно сътрудничество подкрепиха предложението.

От КНСБ и КТ "Подкрепа" обаче се въздържаха, защото още не са се запознали с предложението на здравното министерство. То ще им бъде изпратено по-късно днес.

„Тази промяна ще реши проблема на хората с дефинитивни и необратими увреждания, но това не е дефинитивно и необратимо решение на проблемите на медицинската експертиза. Необходим е изцяло нов подход: сериозна реформа чрез изменение в закона, действащ парламент, както и воля от страна на хората, които управляват здравната, осигурителната и пенсионната система“, уточни още министърът на здравеопазването.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg