Във всеки областен център да се поддържа поне една аптека с денонощен режим на работа, предлагат депутати с промени в Закона за лекарствените средства в хуманитарната медицина, внесени в Народното събрание. Извън областните центрове пък се предлага по една денонощна аптека в един или повече общински центрове на всеки 10 000 души население.

Ако в общинския център няма денонощна аптека, то трябва да има вендинг апарат за продажба на лекарства, пише още в законопроекта.

Депутатите предлагат допълнителни средства за нощната дейност на тези аптеки да се осигуряват от общинския или държавния бюджет.

Общините пък ще осигурят средства за поддържането на апарат за лекарства, който ще се намира на централно място на територията на общината.

Без аптека остават 10 000 населени места в България

Освен че малките населени места в доста случаи са лишени от бърз и лесен достъп до аптека и хората са принудени да пътуват до най-близкия областен град, е налице и друг сериозен проблем, който се задълбочава с демографската криза, а именно липсата на денонощни аптеки. По данни на здравното министерство в 13 областни града у нас няма денонощна аптека.

istock
istock

Едва 56 аптеки работят с денонощен режим на работа у нас. Те обаче са разположени само в 14 общини, а в останалите 251 няма такива. Освен това половината от денонощните аптеки се намират в София, пише в мотивите към законопроекта.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg