Безработни, регистрирани в бюрата по труда, ще бъдат наемани като лични асистенти.

Това предвижда проектът на новата национална програма „Предоставяне на грижи в домашна среда“, който беше обсъден от бизнеса и синдикатите в Националния съвет по насърчаване на заетостта.

Програмата беше разработена спешно заради необходимостта да се осигури асистентска подкрепа за близо 13 000 души.

От 1 март влиза в сила националната програма за грижи в домашна среда

Целта е да се помогне на хора над 65 г. с невъзможност за самообслужване, както и за хора с трайно намалена работоспособност или увреждания.

Очаква се програмата да влезе в сила през март, а бюджетът ѝ е малко над 16 млн. лв.

От 1 януари 2020 г. заради законови промени хиляди хора останаха без лична помощ.

istock
istock

Това е програмата с най-голям финансов ресурс през 2020 година - 16 милиона 575 хиляди и 600 лева, или 22,7 процента от определените през 2020 година 73 милиона за активна политика на пазара на труда, каза Деница Сачева.

По думите на министъра това е достатъчен ресурс да бъдат обхванати всички нуждаещи се.

Програмата няма как да влезе по-бързо в сила, тъй като има нормативни процедури - приемането й, приемането на Националния план за действие по заетостта, обясни социалният министър.

Защо 13 000 инвалиди останаха без личен асистент

Общинските администрации ще са тези, които сключват и изпълняват договори с бюрата по труда за предоставяне на средства от държавния бюджет за наетите по програмата, и ще сключват трудови договори с тях.

Предоставяните услуги не може да надхвърлят 4 часа дневно.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg