Здравният министър Кирил Ананиев издаде заповед, с която удължава срока на въведените противоепидемични мерки до 12 април 2020 г., включително.

Заповедта е във връзка с обявеното на 13 март извънредно положение и препоръките на Националния оперативен щаб. 


Яслите и детските градини в страната остават затворени до 12 април, включително.

Спират да текат срокове за безработни за периода на извънредното положение

От Столична община заявиха, че заповедта важи и за частните детски заведения на територията на общината.

Остават затворени всички училища в страната. Просветният министър Красимир Вълчев посочи по-рано, че са очаквали удължаване на мерките. Той отбеляза, че дистанционното обучение е стартирало успешно и нулева година няма да има.

Остава ограничено влизането и излизането от областните градове. В сайта на МВР има декларация, която гражданите, на които им предстои неотложно пътуване до друго населено място - по работа или друг важен ангажимент, трябва да попълнят. Новост е, че декларациите остават на изградените КПП-та на изходите на областните градове.

Забраняват безцелното пътуване и разходките в парка


Още две седмици остават затворени заведенията и търговски центрове, в МОЛ-овете се допуска да работят доставчиците на платежни услуги, при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания, в т.ч. дезинфекция, проветряване и инструктаж за спазване на лична хигиена на персонала, осигуряване на лични предпазни средства и недопускане до работа на служители с прояви на остри заразни заболявания.

Хората на възраст под 60 години не трябва да посещават хранителни магазини и аптеки между 8.30 и 10.30 сутринта. Това е прозорецът, в който могат да пазаруват само възрастни хора.

Парковете са затворени и разходки в тях не се позволява.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg