Европейската комисия се очаква да разреши в рамките на днешния ден засегнатите фирми от въведеното извънредно положение заради коронавируса да получават държавна помощ.

Вчера правителството одобри схемата за "60 на 40" за  подпомагане на бизнеса.

Още във вчерашния ден в Брюксел бе изпратено искането за одобрение, обясни премиерът Бойко Борисов:

"Защото това е държавна помощ. Имам увереността на колегите там, че в рамките на 24 часа ще ни върнат отговор и ще ни го разрешат. Просто това е процедура, която трябва да бъде извървяна“.

Заетостта започва да се възстановява в края на 2020 г.

След получаване на разрешението от Брюксел ще стане възможно Агенцията по заетостта  да започне да приема заявленията за помощта под формата на 60% от осигурителния доход на всеки от работниците, който ще запази работното си място.

Парите НОИ ще превежда по сметките на фирмите. За целта държавата ще увеличи средствата във Фонд “Безработица“ с 1  млрд. лева. Срокът на подпомагането е тримесечен.


За всеки от месеците списъкът на работниците може да се променя. Обхватът на схемата включва, както дейностите, които бяха ограничени от заповедта на здравния министър, така и фирмите със спад на оборотите от минимум 20%.

Ще се спасят ли работните места и доходите на хората

Условието, обаче е предприятията да са изрядни платци към бюджета и да не са в процедура по несъстоятелност.

Декларираните данни от работодателите ще се проверяват от НАП и от Агенцията по труда през цялата година и при злоупотреби  средствата ще се възстановяват.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg