Не сме обсъждали промяна в пенсионното законодателство. Това увери финансовият министър Владислав Горанов, предаде NOVA.

От 1 юли 2020 г. всички пенсии, отпуснати до 31 декември 2019 г. вкл., се увеличават с 6,7%. Това реши през декември парламентът.

"Към момента не се предвижда и намаляване не възнагражденията на хората, които получават заплати от държавния бюджет. Има служители на държавна издръжка, които са на първа линия в борбата с коронавируса и за тях не само не трябва да се мисли за премахване на възнаграждения, а за намиране на стимули за работата им. Възможно е да се вземат частични мерки за администрации, които нямат водеща роля", каза още министър Горанов.

Бизнесът иска помощ за всички фирми със загуби над 25%


Правителството одобри схемата за подпомагане на бизнеса 60 на 40. 

Бизнесът, който е засегнат непосредствено от заповедта на здравния министър кандидатства без условия за подпомагането по схемата 60 на 40, ако прецени.


Министър на труда и социалната политика Деница Сачева обясни, че това са търговия на дребно, без търговия с автомобили и мотоциклети, сухопътен транспорт, пътнически въздушен транспорт, хотелиерство, дейност на ресторанти и заведения за бързо обслужване, дейност на питейни заведения, прожектиране на филми, туристическа агентска и операторска дейност, организиране на конгреси и търговски изложения, предучилищно образование, като тук се включва основно частен сектор – детските градини, артистична и творческа дейност, други дейности в областта на културата, спортни и други дейности, свързани с развлечения и отдих, поддържане на добро физическо състояние.

По 40 лв. за Великден, но не за всички пенсионери

„След интензивни разговори с работодатели от Банско в тази графа са включени и други икономически дейности, конкретно за работодатели, които са преустановили дейност, осъществявана на територията на отделни населени места, в които със заповед на държавен орган са въведени противоепидемични мерки на основание на чл. 63 от Закона за здравето“, продължи Сачева.

Тя обясни, че тези работодатели ще могат да кандидатстват още от утре за компенсации в Агенцията по заетостта.

За подпомагане могат да кандидатстват и фирмите, които са намалили оборота си от продажби с над 20% през март спрямо същия месец на миналата година.

Тази вечер правителството ще заседава отново, за да приеме актуализацията на бюджета с 1 или или 1,5 млрд. лева.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg