Държавната пенсия, изплащана от НОИ, ще бъда намалявана с над 25% от 2050 година за всички хора, които ще получават втора пенсия.

Това предвижда актюерски доклад на Националния осигурителен институт за оценка на дългосрочното финансово състояние на фондовете на държавното обществено осигуряване (ДОО) в България за периода 2018-2070 г.

При различни  допускания  за  особеностите  на  трудовата  кариера,  редукцията  в индивидуалния коефициент ще нараства плавно от около 20% през 2021 г., когато се очаква първата група пенсионери, които ще взимат и втора пенсия от частните пенсионни фондове, до  25,9 на сто през 2050 г.

През 2025 година намалението на държавната пенсия ще бъде с над 21 на сто, а през 2040 г. вече ще надхвърли 22 процента, се посочва в доклада.

istock
istock

Авторите уточняват, че прогнозата е разработена при предположението, че 100% от осигурените лица родени след 1959 г. ще продължат да се осигуряват в двата стълба.

Прогнозата в доклада се разминава със заявките от последните месеци редукцията на държавната песия за първите кохорти да бъде намалена, тъй като те са внасяли вноски в частния фонд едва 20 години.

Дават великденски добавки към пенсиите

Социалният министър Деница Сачева вече обяви, че ще настоява основната пенсия от НОИ да не бъде намалявана с 20%, колкото са заложени в сегашната методика,  за да не бъдат ощетени хората, натрупали малко пари в индивидуалните си партиди.

В доклада се прогнозира още намаляване на броя  на  пенсионерите  с  лични  пенсии  за  осигурителен  стаж  и  възраст  в периода до 2040 г.

Причините са постепенното увеличение както на минималната възраст, така и на стажа за пенсия. Така от 1,6 млн. през  2018 г.  броят  им намалява с повече от 250 хил. до 1,35 млн. през 2040 г.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg