Сметката, колко хора ще останат без абсолютно никакъв доход, дори и без възможност да взимат обезщетение от Бюрото по труда, е много сложна.

Tова заяви пред NOVA, България председателят на КНСБ Пламен Димитров.

"За хората, които работят за собствена сметка няма осигуровка за безработица, а те са една голяма група от 150-200 хиляди души. Към тях спадат адвокатите, музикантите, преводачи и т.н.", уточно Димитров.

Експерт: Парите във фискалния резерв ще стигнат за 140 дни

Той допълни, че друга голяма група са безработните лица, които са регистрирани на борсата, но са с изтекъл срок на обезщетение. Те не са чак толкова много, но все пак са десетки хиляди.

„Те нямат никакъв доход, а нямат и начин да получат такъв към този момент“, казва Димитров.

По негови думи тези, които работят на минималната заплата, ще получат поне 60% от нея от държавата.

istock
istock

„Аз се съмнявам, че след тази криза възможностите за работа в чужбина ще бъдат същите като преди. Това може да има и добри страни, защото нашият бизнес отдавна търсеше работна ръка“, каза председателят на КНСБ.

Спират да текат срокове за безработни за периода на извънредното положение

Според него схемата 60:40, с която правителството ще окаже помощ на бизнеса, ще помогне.

„Както и да го коментират някои работодатели, това е безпрецедентна мярка. Във всичките 30 години, в които съм се занимавал със синдикална дейност, никога не съм виждал подобна подкрепа от 1 млрд. лева. При това, тези пари идват от бюджета, а не от европейски средства“, каза Димитров.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg