Средната цена на закупените през първото тримесечие на 2023 г. жилища в София е 1545 евро/кв. м при 1345 евро/кв. м през първото тримесечие на 2022 г. и 1550 евро/кв. м в края на 2022 г. Това представлява ръст от почти 15 процента на годишна база и задържане на нивата на тримесечна база, показват данните на агенцията за недвижими имоти "Бългериан Пропертис" (BULGARIAN PROPERTIES).

Ръстовете на годишна база в предходните тримесечия бяха 22-23 на сто, припомнят от агенцията.

"Вижда се, че настоящият темп на растеж се забавя, но остава значителен", отчитат експертите. Те обаче уточняват, че след приспадане на инфлацията реалният растеж остава само 1,3 процента на годишна база, което е най-ниско ниво от 2020 г. насам.

Повече чужденци купуват имоти у нас

"Цените на имотите продължават да нарастват, но вече имаме данни за забавяне на растежа. Очакванията ни са то да бъде по-отчетливо през втората половина на годината, тъй като тогава беше регистрирано и по-значителното нарастване през миналата година", коментира актуалните тенденции на пазара Полина Стойкова, изпълнителен директор на "Бългериан Пропертис".

"През тази година расте и предлагането, което дава по-добър баланс на пазара", допълва тя.

И през 2023 г. най-предпочитани остават квартали в широкия център на София като "Банишора" и Зоните, както и "Малинова долина", където тече изграждането на редица нови комплекси и сгради ново строителство, уточняват от агенцията. По данни на "Бългериан Пропертис" средните цени в най-популярните квартали през първото тримесечие на 2023 г. на база реално сключени сделки са: "Банишора" - 1470 евро/кв. м; Зоните - 1555 евро/кв. м.; "Малинова долина" - 1360 евро/кв. м; "Кръстова вада" - 1730 евро/кв. м.

istock
istock

Новите обяви за имоти са с около 10 процента повече спрямо същия период на 2022 г. Това е първо нарастване от 2019 г. насам, тъй като първото тримесечие на 2020 г. премина под знака на пандемията и ограничената бизнес активност, а след това наличното предлагане започна бързо да се изчерпва. Имотите, които излизаха на пазара, не можеха да задоволят нарасналото търсене и да догонят темпа на реализираните продажби, обясняват експертите.

Нарастват и обемите новоотпуснати жилищни кредити, добавят от "Бългериан Пропертис" и дават за пример, че по данни на БНБ, след забавянето в края на 2022 г., през първите месеци на 2023 г. обемите кредити нарастват с около 20 процента спрямо година по-рано и се връщат към нивата на растеж, характерни за изминалите 2 години на голямо търсене и силен жилищен пазар. Това е един от най-важните фактори, които движат пазара и неговото влияние към момента остава положително, добавят от агенцията.

Ще паднат ли цените на имотите

Още в първите дни на 2023 г. жилищният пазар показа голяма активност и това даде ранни индикации, че ни очаква позитивно начало на новата година, анализират още от "Бългериан Пропертис".

Очакванията за нарастване на лихвените проценти по кредитите засега не се оправдават за България. Ръстовете останаха минимални - в рамките на 0,06 процентни пункта за кредитите в лева, които са 98 на сто от отпуснатите кредити и това даде увереност на купувачите да продължат със своите планове за закупуване на жилища.

Другите макроикономически фактори, които влияят върху жилищния пазар, продължават да имат положително влияние – безработицата е под 4 процента, а доходите продължиха да нарастват – средно с около 17 на сто в края на 2022 г. по данни на НСИ. Така доходите, макар и нарастващи с малко по-бавен темп от цените, поддържат стабилно съотношението на цена към доход, което дава достъпността на жилищата.

istock
istock

Инфлацията продължава да бъде съществен фактор за увеличение на инвестициите в недвижими имоти, особено на фона на продължаващи нулеви лихви по депозитите и ограничени алтернативи за сигурно вложение, изтъкват от "Бългериан Пропертис". Всичко това до момента води до една много сходна картина с тази от миналата година, но при подобрено предлагане и постигнат нов пазарен баланс. Прогнозите за спад в търсенето и цените, за рецесия и криза засега не се оправдават. Дори напротив, налице са условия да очакваме една силна и динамична година както при имотите, така и в общ икономически план.

Добра инвестиция ли е селската къща

Изчисленията на "Бългериан Пропертис", които се позовават на данните на Агенцията по вписванията, показват, че сделките с имоти в София бележат спад през първото тримесечие с 12,2 на сто. Това е трето поредно тримесечие, в което Агенцията по вписванията отчита спад в обемите на сделки в столицата. Вижда се обаче, че темпът на спад се забавя от 15-17 процента през второто полугодие на 2022 г. до около 12 процента в началото на тази. През първото тримесечие по официални данни са вписани 6381 сделки при 7268 през 2022 г. и 6683 през 2021 г. Броят им е по-голям от тези през 2019 и 2020 г., посочват от агенцията.

Данните на "Бългериан Пропертис" показват доста по-малък спад в обемите продажби в София през първите месеци на годината - под 5 процента. Това се обяснява с активния пазар на ново строителство, при който сделките се вписват на по-късен етап при тяхното изповядване. "Нашите наблюдения показват, че при настоящото състояние на пазара и наличното търсене отбелязаните спадове биха могли да бъдат наваксани още през второто тримесечие на годината", коментира Полина Стойкова.

istock
istock

Данните за средна работна заплата на НСИ излизат по-късно и все още няма за първото тримесечие на 2023 г. Стойността на коефициента на достъпност на "Бългериан Пропертис" в края на 2022 г. спадна от 1,2 до 1,12. Това означава подобрена достъпност на жилищата в столицата. Доходите успяха да наваксат в края на годината и да подобрят съотношението на цена към доход.

Заслужава ли си покупката на апартамент в затворен комплекс

Средната работна заплата в София достигна 2704 лв. през последното тримесечие на 2022 г. и така за закупуване на 1 кв. м жилищна площ в София в края на миналата година са били нужни около 1,12 средни месечни софийски заплати, изчисляват от "Бългериан Пропертис". От там дават за сравнение, че през 2008 г. (в предходния пик на пазара) са били нужни 3,4 заплати за същата площ.

В момента на пазара са активни както купувачи с инвестиционна цел, така и за собствено ползване, които разчитат в голяма степен на ипотечно кредитиране и са окуражени от слабото нарастване на лихвите по кредитите и добрата заетост, ръст на доходите и т.н.

Делът на закупените тристайни апартаменти нарасна до 42 процента и почти се изравни с този на двустайните. Това са нива, които бяха характерни за 2020-2021 г., припомня агенцията. Изключение прави 2022 г., когато сделките с двустайни жилища достигнаха 70 на сто от общия жилищен пазар и бяха движени основно от инвестиционни намерения с цел съхранение на спестявания или бърза препродажба. В този смисъл 2023 г. показва подобрен пазарен баланс и връщане на основните двигатели за по-устойчив растеж, а именно – купувачите за собствено ползване, считат експертите.

Престоят на имотите на пазара продължава да бъде кратък, като често сделки се сключват за броени дни. Това показва, че пазарът все още е пазар на продавача. Все пак, забелязва се по-голяма склонност към договаряне и отстъпки от офертните цени, обясняват още експертите от "Бългериан Пропертис".

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg