Пазарът на недвижими имоти в България остава балансиран в последното тримесечие на 2023 година. Това показват данните на агенция Arco Real Estate, съответстващи на последните три месеца на изминалата година.

Информацията, поместена в Агенцията по вписванията показва, че у нас сделките на годишна база намаляват, въпреки отчетен ръст през четвъртото тримесечие на годината. Забелязва се и забавен ръст на цените, особено сравнено със случилото се през 2022 година, когато бе отчетен пик в това отношение. Тогава цените на имотите в България бяха достигнали исторически най-високи нива.

На какво обаче се дължи спадът в броя сключени сделки на пазара на недвижими имоти в България?

Експертите отбелязват, че един от основните фактори за това е поведението на купувачите, които са по-склонни да изчакват, избирайки по-бавно и по-внимателно, преди да влязат в сделка. За разлика от предходни години, те не са толкова склонни на компромиси.

Една от причините за това изчакване е желанието на купувачите да разберат какво ще се случи с лихвите по ипотечните кредити, докато други се надяват да се стигне до спад в цените на недвижимите имоти. Тук трябва да се отбележи, че в големите градове на страната цените на имотите са достигнали стойности, които ги правят недостъпни за немалка част от евентуалните купувачи.

istock
istock

Сред причините за по-малкото сделки е и намаленото предлагане на жилища тип “ново строителство", както и по-малкото налични имоти на вторичния пазар.

Драстична разлика в цените на имотите в различните квартали на София

По-високите цени на имотите от своя страна водят и до тегленето на по-големи кредити. Данните на една от водещите банки в страната показват, че средният размер на кредитите у нас отбелязват ръст с 10% и достига до сумата от 200 000 лева, като около 60% от жилищните сделки в България се сключват посредством тегленето на ипотечен кредит. Може да се каже, че към момента България остава една от страните с най-ниски лихви по ипотечните кредити в Европа.

Повече сделки с имоти в четвъртото тримесечие на годината

Сравнено с третото тримесечие на годината, през четвъртото се забелязва ръст на сключените сделки с недвижими имоти в страната. В София са били сключени 10 075 сделки, сравнено със 7001 през предходното тримесечие. Ръст се отбелязва още в градове като Пловдив, Бургас и Варна, а общо за страната сключените сделки са 62 398, сравнено с 54 277 за третото тримесечие на 2023 година. Както обаче отбелязахме, забелязва се спад сравнено с данните от пиковата в това отношение 2022 година.

Същевременно от данните на НСИ за третото тримесечие на 2023 година разбираме, че въведените в експлоатация новопостроени жилищни сгради за страната са 1239, което бележи спад със 7.3%, сравнено със същия период за 2022 година. Тук може да се отбележи, че най-голям е дялът на новопостроените къщи - 76%, следвани от жилищни кооперации - 15.3%.

Какво търсят хората в сферата на недвижимите имоти?

И през четвъртото тримесечие на 2023 година се запазва тенденцията купувачите да търсят по-големи апартаменти с цел живеене. Най-предпочитани са тристайните жилища, следвани от двустайните. Забелязва се по-слаб интерес към многостайните такива, както и към едностайните. Тук клиентите предпочитат вече завършени имоти, включително обзаведени такива.

Каква е прогнозата за цените на жилищата през тази година

Цените на жилищата в България

Данните показват, че цените на жилищата запазват нивата си, като няма съществени промени спрямо предходното тримесечие. За двустаен апартамент средната цена на имотите варира между 1600 и 1800 евро на кв.м., докато при тристайните - между 1500 и 1700 евро на кв.м. Стойностите варират най-вече според това в кой район се намира имотът.

istock
istock

Цените в София започват от около 1800 евро на кв.м., а в идеалния център на София могат да достигнат до 2500 евро на кв.м. Високи стойности на имотите продължават да се забелязват в квартали като “Яворов", “Изгрев" и “Иван Вазов", където цените варират между 2300 и 2800 евро на кв.м. В някои случаи стойността на имотите може и да надвиши 3000 евро на кв.м.

Южните райони на София остават най-търсени

В София най-търсени сред купувачите остават южните райони на столицата, както и широкия център на града. Забелязва се обаче и висок интерес към квартали като “Младост", “Полигона" и “Овча купел" 2, които остават апетитни. Водещи за бъдещите собственици остават фактори като удобен достъп до градски транспорт, възможност за паркиране, близост до търговски вериги и учебни заведения.

Застой на пазара на имоти вече повече от година

Няма сериозни промени по отношение на предлагането

По отношение на предлагането, през последното тримесечие на 2023 година не се забелязват сериозни промени, сравнено с предходни периоди от годината. Няма осезаеми разлики и спрямо 2022 година. И този път най-предлагани остават двустайните и тристайни апартаменти “на зелено", вследствие на множеството започнало строителство на нови сгради в София. И ако през миналата година се забелязваше спад на интереса и дори недоверие към този тип имоти, през 2023 интересът се увеличава.

В София най-активно е предлагането на недвижими имоти в квартали като “Малинова долина", “Витоша", “Банишора" и “Овча купел", където се отчита бум на строежи на нови сгради. Там средните цени на предлаганите жилища са между 1300 и 2000 евро на кв.м., като стойностите до голяма степен се определят от нивата на завършеност на имота, локация и характеристики. Ограничено обаче остава предлагането на къщи в района на София, но има достатъчно опции за редови, двуфамилни или многофамилни къщи в нови комплекси от затворен тип.

istock
istock

Лек спад в пазара на недвижими имоти в Пловдив

В Пловдив се забелязва лек спад на пазара на недвижими имоти, но това не води до понижаване на цените, показват данните. Има лек ръст при търсенето на парцели сравнено с предходното тримесечие, но не и спрямо 2022 година. В града под тепетата има засилено търсене на къщи, а средните цени на имотите в Пловдив са между 900 и 1500 евро на кв.м. Предпочитани райони за купувачите остават “Тракия", “Кършияка", “Христо Смирненски" и “Младежки хълм".

Какво се случва с ваканционните имоти у нас?

Не се забелязват съществени разлики при пазара на ваканционни имоти в страната, сравнено с предходните тримесечия на годината. Търсенето продължава да бъде в застой, като остава нисък и броят на сключените сделки. Въпреки това, спад на цените на ваканционните имоти не се отчита. Средната цена на студио остава около 1000 евро на кв.м., а на двустайни апартаменти - между 1050 и 1100 евро на кв.м. При тристайните апартаменти цените достигат 1200 евро на кв.м.

В района на Северното Черноморие най-популярни за покупка са имоти в курортите Златни пясъци, Св. Св. Константин и Елена, к.к. Чайка, градовете Балчик и Каварна. Средните цени на имотите в Каварна и Балчик са около 900 евро/кв.м., за разлика от цените на имотите в курорта Св. Св. Константин и Елена, където те могат да достигнат и до 1500 евро/кв.м.

в зависимост от характеристиките на самото жилище. По-достъпни са цените на имотите в Златни пясъци, където могат да се намерят апартаменти на средни цени от 1100 – 1200 евро/кв.м.

Курортите по Централното Черноморие – Несебър, Свети Влас и Слънчев бряг си остават едни от най-предпочитаните за покупка на недвижим имот. Средните цени на апартаментите в тях варират в диапазона 1000 – 1050 евро/кв.м. В района на Южното Черноморие интересът към покупка на жилище е най-засилен в Созопол, където цените достигат и до 1300 евро/кв.м.

Какво може да се очаква през 2024 година у нас?

На този етап очакванията за новата 2024 година на пазара на недвижими имоти в България са положителни. Би следвало да наблюдаваме умерен и балансиран пазар, без сериозни трусове. Възможно е да се забележи плавно покачване на лихвите по ипотечните кредити, но същевременно и нарастване на доходите. Съществуващата инфлация в страната се очаква да остане на умерени нива. По отношение на цените на жилищата, там не се очакват особено съществени промени, а по-скоро задържане на настоящите нива.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg