Покачващите се цени на жилищата и новото строителство, предпочитащо по-големи сгради, прекъснаха традиционните модели на собственост на купувачите в цялата страна.

По-малките къщи, желани както от възрастните хора, така и от младите двойки, са сред най-трудните за намиране. Предлагането на жилища до 1400 квадратни фута е близо до най-ниското си ниво от пет десетилетия, според данни на Freddie Mac, цитирани от The Wall Street Journal.

През 2020 г. около 28% от имотните сделки можеше да се характеризират с избирането на по-малък имот, казва Лорънс Юн, главен икономист на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти (NAR). Повечето от тези сделки са били направени от купувачи на 55 години или повече.

„Имаме недостиг на жилища“, казва Юн. „От възрастовите модели се вижда, че младите хора се опитват да увеличат размера на жилището, което търсят, а по-възрастното поколение – да го намалят, но не с много – само 10-20 кв.м по-малко от това, в което момента живеят“.

Много от най-възрастното поколение иска „да остарее на мястото си“, което означава, че запазват жилищата си до най-късна старост. Проучване от 2018 г. сред 2287 пълнолетни показва, че възрастните хора предпочитат да останат в общностите, където живеят.

Ръстът в цените е най-голям за по-малките, по-евтини жилища. „А това работи срещу теб от гледна точка на това какво можеш да получиш за парите си“, допълва Кийфър.

istock
istock

Ако не са изплатили ипотеката си, може да се окаже, че по-възрастните купувачи могат да продадат сегашното си жилище на висока цена, но после да плащат повече по ипотечни вносни за по-малко място. Делът на по-възрастните собственици с дълг стабилно се е увеличил през последното десетилетие – до 55,4% през 2019 г. от 33,2% през 2007 г.

Искат по-високи наеми в Англия

Ръстът се дължи до голяма степен на ипотечен дълг, сочат данни на Urban Institute. Самотните хора, които се надяват да купят жилища на сегашния жилищен пазар, нямат възможности.

Друго проучване наскоро показа, че броят на хората, които живеят сами, непрекъснато нараства. Броят на домакинствата от един човек в Съединените щати се е удвоил през последните 40 години, като се е увеличил до 36,1 милиона през 2020 г. от 18,2 милиона през 1980 г. От тази група 19% се идентифицират като членове на поколението на хилядолетието, докато други 19% принадлежат към поколението X - родени между 1965 и 1979 г.

istock
istock

Около 39% от едноличните домакинства се идентифицират като бейби бум или родени между 1946 и 1964 г., а 3% като поколението Z - хора, родени между 1996 и 2009 г.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg