След изминалата динамична година за пазара на недвижими имоти като цяло, броят на сделките с имоти на морето претърпя известно свиване. За пример, бpoят нa cдeлĸитe във Варна ce cвива c близo 19%, ĸaтo в ĸpaя нa пъpвoтo тpимeceчиe на 2023 г. дocтигнa 2813 сделки.
 
Купувачите във Варна се интересуват както от самостоятелни, така и от редови, а дори и от къщи-близнак, показва анализ на Адрес. Не липсва и интерес към двустайни апартаменти, които са най-честият избор при покупка с инвестиционни намерения. На преден план излизат затворените комплекси и къщите, разположени в близост до Варна, тъй като много клиенти търсят затворена среда, която им дава сигурност и спокойствие. Освен това, за немалко хора притежанието на имот в затворен комплекс с утвърдено име е въпрос на престиж. Такъв пример може да бъде Св. св. Константин и Елена, който се отличава с голямо предлагане на цени, по-високи от средните за Варна. Допълнителен двигател на пазара в Морската столица е активността в районите с по-големи обеми ново строителство като Възраждане и Пчелина.

Анализ на ценовите тенденции през последните години
 
Варна е атрактивна локация за покупка и наем на жилище за хора от цяла България. Една част от тях са привлечени от възможността за развиване на собствен бизнес. Някои търсят жилище, което да обитават, докато завършат образованието си, други са привлечени от перспективата за успешна кариерна реализация в града или желаят да се сдобият с имот, който да бъде на тяхно разположение по време на лятната им почивка. Не са малко и хората, които купуват жилище с инвестиционна цел, за да го отдават под наем на туристи и летуващи в морската столица. Красивото море и златните плажове действат като притегателна сила и за много чуждестранни купувачи. Необходимостта от покупка на собствен дом или ваканционен имот се утвърди през последните години, което от своя страна доведе до голямо търсене от страна както на купувачи, така и на наематели във Варна.
 
Независимо от мотивите си за покупка, купувачите са изключително информирани за състоянието на имотния пазар днес. Те активно търсят и сравняват различни оферти и добре идентифицират рисковете. Склонни са да платят повече от предвиденото, ако видят, че даден имот е наистина качествен и отговаря на изискванията им.
 
В идеалния център на Варна цените започват от порядъка на 1900 – 2000 евро на квадрат. Изтегляйки се от центъра, сумите варират между 1300 – 1500 евро на квадратен метър, а крайните квартали са в порядъка на 1000 евро за квадратен метър.
 

istock
istock

Фактори, влияещи на ценовата динамика
 
Безспорно фактори като инфлацията, обезценяването на парите, общото поскъпване на стоки и услуги, както и непредвидимите здравни, икономически и социални промени влияят върху развитието на редица сфери от обществения живот, като имотният сектор не прави изключение, тъй като той е пряко свързан както с доходите на хората, така и с политиките на банките относно отпускането на заем за покупка на собствен дом. Всички тези процеси оказват влияние върху поведението на купувачи и продавачи, което въздейства и върху броя  на сключените сделки, и на цените на жилищните имоти, смятат експертите.

Клиенти търсят къщи в Банкя, Равно поле и Нови хан

Прогнози за движението на цените през 2024
 
Макроикономически фактори и въздействие

 
На макроикономическо ниво, инфлацията оказва значително влияние върху пазара на имоти, надскачайки дори влиянието на лихвите. Развоят на събитията в икономическата и политическата среда, както и изграждането на стратегии за контрол на инфлацията имат потенциал да променят динамиката на имотния пазар.
 
Местни особености и специфики на пазара във Варна
 
Характерно за варненския имотен пазар е, че търсенето продължава да изпреварва предлагането. На територията на морската ни столица се предлагат много двустайни и тристайни апартаменти, къщи, както и имоти от по-висок ценови сегмент. Част от купувачите са ориентирани по-скоро към апартаменти, намиращи се в сгради ново строителство, които се характеризират с високо качество и функционално разпределение на помещенията.
 

istock
istock

Възможни сценарии и прогнози
 
Жилищният пазар през 2023 година, както споменахме по-горе, преживява ръст на цените който наред с високата инфлация, обуславя силно търсене на имоти, но недостатъчно предлагане, което допълнително стимулира растежа на цените. В момента, средната лихва по ипотечните кредити стабилно се задържа на 2.8%. Преобладаващото очакване в сектора на имотите сега е, че може би през 2024 г. лихвите на банките ще се вдигнат с около 0.5 процентни пункта, което няма да повлияе съществено на жилищния пазар.
 
Съвкупността от тези фактори, както и инфлацията, неяснотата по отношение на цените на жилищата и лихвите по кредитите вероятно ще накарат купувачите да изчакват, което ще доведе до ограничаване и на търсенето на жилища, но това е само хипотеза и ако страната не влезе в рецесия, а доходите на хората продължат да нарастват, се очаква и силно търсене на имоти. Освен това, влизането на България е еврозоната ще бъде катализатор на пазара на недвижими имоти в цялата страна.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg