Пазарът на ваканционни имоти остана активен и през лятото на 2023 г. Цените продължиха да нарастват, но с по-бавен темп, показват данните на Bulgarian Properties.

Средните цени, на които се сключваха сделки бяха между 800 и 1000 евро/кв.м. за района на Слънчев бряг и малко над 1000 евро/кв.м. в Свети Влас.

Купувачите са както българи, така и чужденци. Търсенето е основно на студиа и двустайни апартаменти. Предлагането продължава да бъде ограничено.

Цените на имотите в София остават високи

То се състои от завършени и обзаведени апартаменти на вторичен пазар, както и от новостроящи се сгради, които се предлагат в степен на завършеност на шпакловка или "до ключ", обясни Полина Стойкова, изпълнителен директор на компанията.
 

istock
istock

Спрямо миналата година цените нараснаха значително. Ако тогава можехме да закупим двустаен апартамент за 30 000 - 40 000 евро, сега такива цени вече няма. Дори студиа трудно се намират в този ценови диапазон, допълни тя.
 
През последните години цените на ваканционните имотите нарастваха по-бързо дори от тези в големите градове, достигайки до 30%.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg