В момента средната цена на студио в Будапеща е 2450 евро на кв.м, показва анализ, публикуван от унгарската агенция за недвижими имоти Ingatlan, съобщава Hungary Today.

Средната цена на квадратен метър панелни гарсониери е 957 000 форинта (2350 евро), докато тухлените апартаменти са още по-високи - 1,04 милиона форинта (2550 евро). И за двата типа апартаменти последните увеличения на цените са доста над 20%.

Междувременно цената на квадратен метър на панелни апартаменти от 40-79 квадратни метра се повиши с 30% до 780 000 форинта (1900 евро). За тухлени къщи цената на квадратен метър за апартамент със същата площ е 1 милион форинта.

Къде може да се купи най-евтино апартамент в курортите

„В същото време ръстът на цените на по-големите апартаменти е под средния, което също предвещава промени на жилищния пазар в близко бъдеще“, се казва в проучването. Ласло Балог, главен икономически директор в Ingatlan.com, отдава покачването на цената на малките апартаменти на несигурните икономически условия и нарастващите ежедневни разходи поради ускоряващата се инфлация.

istock
istock

Той отбеляза, че популярността на малките апартаменти се дължи на по-ниските сметки за комунални услуги, както и на факта, че те са търсени сред инвеститорите.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg