Канада подготвя забрана повечето чужденци да купуват жилища за две години и ще предостави милиарди долари, за да стимулира строителната дейност в опит да охлади силно растящия жилищен пазар, съобщава Bloomberg, цитирайки анонимен източник. Забраната за купувачите от чужбина няма да се отнася за студенти, чуждестранни работници или чуждестранни граждани, които са постоянни жители на Канада.

Цените на жилищата в Канада нараснаха с над 50% в последните две години. Средната  цена на жилищата в страната вече е 869 300 канадски долара.
Друга мярка, която правителството планира, е предвижда е да се освободят от данъци до 40 000 канадски долара или близо 32 000 щатски долара, на гражданите под 40 години за първоначална вноска за жилище.

В Канада масова практика е наддаването „на сляпо“ за жилища – преобладаваща система, при които офертите се пазят в тайна, когато някой организира търг за покупка на жилище.

Във Франция ограничават краткосрочните наеми

Наддаването „на сляпо“ е обвинявано за ускоряването на ръста на цените на нажежения пазар, като в някои случаи имотите се продават за стотици хиляди долари над офертната цена. Някои смятат, че тайното наддаване принуждава всеки потенциален купувач да предлага сума на ръба на възможностите си.

istock
istock

Асоциацията на брокерите на недвижими имоти в страната оттегли подкрепата си за тази практика. Канадската имотна асоциация обяви пилотен проект в сряда за показване на офертите в реално време в обявите за имоти, качени в собствения ѝ сайт за обяви Realtor.ca.

„Сценариите с много оферти стават все по-често срещани в днешната имотна среда“, казва Майкъл Бърг, главен изпълнителен директор на асоциацията, в комюнике. „Канадските купувачи и продавачи на имоти искат по-голямо доверие в процеса“, допълва той. Пилотният проект ще започне на избрани пазари това лято, става ясно от прессъобщението.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg