Обемът на съществуващи офис площи достигна 2.340 млн. кв.м., след като около 91,000 кв.м. клас А площи бяха въведени в експлоатация през последното тримесечие, отбелязвайки трикратен ръст в сравнение с проектите, взели разрешително за ползване през Q1 2021, показват данните на MBL.

Голяма част от новозавършените сгради се намират по Цариградско Шосе, булевард Г.М. Димитров, в района на Бизнес Парк София и квартал Хладилника. Площите в процес на активно строителство са близо 234,000 кв.м, като 95,000 кв.м. от тях се очаква да бъдат завършени до края на годината.

Въпреки че пазарът на офис площи в София отбелязва завишена наемна активност през последната половин година, той все още е в начален етап на възстановяване и тепърва очакваме да достигне нивата от преди пандемията. Към днешна дата се наблюдава известна несигурност сред ползвателите на офис площи относно техните дългосрочни планове, което води до забавяне в процеса на планиране и вземане на решения.

Въпреки това очакваме пазарната активност да се увеличи през следващите тримесечия, което ще доведе до повече новосключени сделки за наем през годината.

Свободните клас А и клас Б офис помещения се увеличиха с около 83,000 кв.м. през второто тримесечие на годината в следствие на значителния обем нови сгради на пазара. В резултат, делът на свободните площи се увеличи до 15.3% от 11.2% през Q1 2021, отбелязвайки най-високата точка за този показател от 2015 насам.

Обемът на клас А и клас Б площи, които активно се предлагат на пазара, както в съществуващи, така и в сгради в процес на изграждане достигна 557,000 кв. м. за второто тримесечие на годината, отбелязвайки лек ръст в сравнение с предишното тримесечие. 83% от тези площи се намират в периферните райони, като са разпределени основно между Цариградско шосе и квартал Хладилника.

istock
istock

Пазарът на офис площи отбеляза скромна втора четвърт по отношение на нетното усвояване - около 3,300 кв.м., сравнено със сходни обеми за същия период през 2020- 1,100 кв.м.

Какъв е наемът на жилище в различните страни в Европа

През последните три месеца бяха сключени сделки за 28,000 кв.м., сравнено с 22,000 кв.м. за Q1 2021 и респективно 15,000 кв.м. за Q2 2020.
Напрежението върху наемните нива както за клас А, така и за клас Б офис проекти се очаква да се задържи в следствие на големия обем модерни площи в предлагане.

Експертите очакват  сградите на атрактивни локации, където е съсредоточено търсенето, да задържат сравнително по-високи офертни нива, докато проекти във второстепенни райони ще поемат по-голям натиск.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg