Законът за етажната собственост е създаден през 2009 година и оттогава не е променян, въпреки че има спешна нужда от поправки.

Асоциацията на дружествата, управляващи етажна собственост, обединява 23 фирми от цялата страна. Това са хората, чиято грижа са събранията, ремонтите, сметките и дори разправиите във входовете на блоковете. В практиката си обаче, следвайки закона, те установяват пропуски, които могат да бъдат поправени.

Професионални домоуправители в Русе - Цветелин Цонев и Диян Илиев, които се грижат за около 14 000 апартамента на територията на града, коментират пред БНР състоянието на закона и необходимостта от промени:

Предлагат и собствениците, които не живеят в блока, да плащат за ремонти

"Основната причина да настояваме за по-бързите промени в закона е очакваният План за възстановяване и развитие, по който се очаква да се получат пари, свързани с рехабилитацията на жилищните сгради. За какво точно ще бъдат използвани не се знае. Този закон реално не е пипан от 2009 година, като махнем някакви козметични доработки, а много добре знаем, че населението на България намалява, естествено много сгради и жилища остават празни".

Изтича срока на годност на панелните блокове
Darikfinance

Всички промени, които се предлагат, са в интерес на хората, които живеят в жилищата си, а собствениците ще станат по-отговорни стопани на имотите си. Поканата към Министерството на регионалното развитие и благоустройството е отправена и се чака тяхната добра воля за работа.

"Много неща липсват в този момент по организацията на живота в един блок", обясни пред БНР председателят на Асоциацията на етажната собственост Павел Миланов:

"Ние трябва да сме наясно, че това е нашата собственост и че живеем в съсобственост с много други хора и когато тръгнем от съсобственост и отговорност нещата започват да се поизбистрят, включително говорим и за регистрация в етажна собственост, вписване в книгата на собствениците. Дори много от етажните собствености нямат регистрирани управители в районните администрации, независимо, че там е само един режим на уведомление, нищо повече, но хората се страхуват. Има и предвидени глоби за управителите, не че на някого му е наложена, но все пак се страхуват".

Липсва регистър на професионалните домоуправители у нас

"До момента държавата смята да финансира хотелиерите, които ще настанят украински бежанци за два-три месеца, а след това какво ще стане, ще видим, но в крайна сметка, ако продължи по-дълго тази война, тези хора трябва да си намерят работа, да си наемат квартири и да заживеят сред нас. За съжаление, ние имаме толкова много проблеми с етажната собственост, които не сме си отстранили през годините, че сега ще стане още по-сложно, но ако им обясним навреме какви са правилата, мисля, че украинците ще се впишат в нашето общество", допълни още председателят на Асоциацията на етажната собственост.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg