Да се удължи срокът за регистрация на кладенците, които се ползват за собствени нужди. Това предвиждат два законопроекта за промени в Закона за опазване на околната среда, които са внесени в Народното събрание.

Единият е на депутати от ГЕРБ и предлага крайният срок за регистрация да стане 28 ноември 2023 година, а не както е сега – 28 ноември тази година.

Припомняме, че от Министерството на околната среда и водите предупредиха, че собственици на водовземни съоръжения за подземни води – кладенци, сондажи, герани, каптирани извори, дренажи и др., трябва да ги регистрират в срок до 28 ноември т.г.

Водовземните съоръжения, които не са регистрирани в този срок, не могат да бъдат ползвани и подлежат на ликвидация за сметка на техния собственик, който носи и наказателна отговорност.

Освен ГЕРБ депутати от БСП също предлагат срокът за регистрация на кладенците да се удължи и то с три години – до 28 ноември 2025 г.

Срокът за регистрация на кладенци изтича

Една от причините за отлагане на срока е липсата на административен капацитет на басейновите дирекции в страната, въпреки възможността заявления да се подават и чрез кметовете и кметските наместници, пише в мотивите към законопроекта.

Според депутатите това ще позволи  и да се проведе информационна кампания, което заради пандемията не се е случило.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg