Пазарът на краткосрочни наеми се възражда, заяви в интервю за БНР Добромир Ганев, председател на Националното сдружение „Недвижими имоти“. Брокери отбелязват увеличение на цените на наемите във Варна, както и предоставянето на жилища за туризъм вместо хотели.

Това идва след труден период, когато пътуванията на чужденци и българи са били по-малко заради пандемичната обстановка, посочи Ганев. От друга страна и украинските бежанци са допринесли за покачването на наемите:

Поскъпват парцелите за строеж до големите градове

„Забелязваме в последните 6 месеца, че украинските граждани по Черноморието оказаха натиск на този пазар и цените се повишиха, трудно е да се каже с колко, но видимо се увеличиха. Този натиск се отразява и на свободните жилищни площи, които се отдават под наем. Отново виждаме клаузи, които да уточняват взаимоотношенията при инфлационните процеси, т.е. клауза, която дава възможност на собствениците да коригират наемите“.

Първото тримесечие на годината е било най-силното от гледна точка на продажбите на имоти във Варна, отбеляза Добромир Ганев.

istock
istock

„Варна беше един от градовете, където имаше най-висок ръст на обема от сделки – 35% ръст спрямо същото тримесечие на 2021 година, а през 2021 г. беше най-силното за последните 13 години. Военните действия и инфлационните процеси са основните фактори, които влияят на пазара. Върху първото тримесечие не се отразиха тези проблеми, а напротив – оказа се, че хората предпочитат в такава обстановка да придобиват собственост, да спестяват по този начин средствата си, да ги пазят от обезценяване. Очакванията са да няма особена промяна в обема от сделки. При цените ръстът е около 7-8% до средата на годината, средно за страната за големите градове“.

За колко може да се купи къща около София и Пловдив

По думите му голяма част от строителните предприемачи, които имат възможност и са финансово стабилни, са отказали да продават:

„Трудно можеха да калкулират себестойността в онзи момент, когато цените скачаха ежечасно. Това се отрази благотворно на вторичния пазар и много имоти, които се бяха задържали в последната година-две, не толкова качествени като строителство например, сега намериха своите купувачи. Трябва да бъдем внимателни. Всички се опасяваме от прекомерно покачване на цените, никой не иска такова, за да не се случи това, което се случи в много европейски столици – недостъпност на жилищата“.

Интересът към селските къщи също е засилен след започването на Covid пандемията.

„Много се радвам, че хората някак изведнъж осъзнаха колко по-добре е да живееш на село, да се отдалечиш от града, от шума… Не осъзнаваме, че живеейки в тази шумна среда всъщност това е страхотен психически тормоз. В момента, в който отвориш прозореца и чуваш единствено птички и насекоми – това е велико“, споделя Петко Койчев, който проучва пазара и също търси имот за закупуване в Габровско. По думите му цените на тези къщи преди пандемията са били изключително ниски, но това вече не е така. Той прогнозира обаче, че цените ще тръгнат надолу.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg