Кризисният период за пазара на недвижими имоти ще е относително по-кратък и по-лек.

Това прогнозира икономистът Владимир Сиркаров от Съвета по икономически и публични политики по време на национална конференция "Inspire to Higher" под надслов "Влиянието на очакваното и непредвидимото", организирана от Националното сдружение "Недвижими имоти", предаде БТА.

Да продам или да отдам имота си под наем: Кое е по-изгодно?

Експертът изтъкна, че действията на ЕЦБ по отношение на повишаването на основната лихва са дори закъснели и плахи. Инфлацията е едно от най-деструктивните икономически явления и води до сериозни дисбаланси в икономическо отношение, напомни експертът. По думите му в момента инфлацията е породена най-вече по линия на предлагането и в подобна инфлационна криза с очакване и за рецесия, се вижда, че отделните сегменти на инвестиционните активи също страдат и перспективите през следващата година не са толкова добри от гледна точка на чистото инвестиционно хеджиране на инфлационните рискове.

istock
istock

Според него съвсем естествено е и пазарът на имоти, с уговорката за сегментацията му, да има охлаждане и корекция, която според Владимир Сиркаров ще е полезна.

"Не мисля, че има предпоставки за появата на проблеми в сектора, каквито се появиха след глобалната финансова криза през 2008 г. през следващите няколко години. Кризисният период ще е относително по-кратък и относително по-лек", каза експертът.

Цените на жилищата в Пловдив гонят тези в София

Той открои по време на форума и темата за войната в Украйна, като изтъкна, че тя тепърва ще навлиза в "по-неприятни измерения" и допълни, че това ще има сериозни негативни икономически ефекти. По въпроса за енергийната криза в Европа експертът коментира, че основната причина за нея са "недалновидните действия на европейските бюрократи, структурирането на зелен преход по безумен начин", който, по думите му, всяка седмица се преосмисля и започват да се правят корекции. Същевременно той изрази надежда именно по линия на енергийната криза да могат да се намерят възможно най-устойчивите решения за ефективна диверсификация, което е от изключителна важност за бизнеса.

Георги Ангелов, старши икономист в Института "Отворено общество", изтъкна, че основното притеснение в САЩ и в европейските държави е свързано с влизането в рецесия.

istock
istock

"В САЩ имаме прегряваща икономика и там Федералният резерв вдига рязко лихвите, опитвайки се да охлади тази икономика, за да намали инфлацията. Там рецесията би била ефект от много високите лихви и това е целта", каза икономистът. Според него в Европа проблемът е с изкуствено създадената енергийна криза, когато "Газпром" започна да спира кранчето и притесненията бяха дали ще има енергия и дали няма да се стигне до затваряне на заводи, което значи по-малко производство. Същевременно икономистът отбеляза, че енергийните притеснения на европейските държави вече намаляват, защото бързо започна строителството на терминали за втечнен газ.

Банките очакват спад в търсенето на жилищни кредити


Според Ангелов лятното говорене за енергийна криза стимулира енергийните компании и страните от Европа по-бързо да действат и по думите му може би ще избегнем чак толкова тежка енергийна криза с пълно затваряне на цели индустрии. Може би рецесията няма да е толкова тежка, колкото смятахме преди няколко месеца, допусна икономистът.

istock
istock

Това, че в Европа нямаме прегряване като в САЩ, не означава, че ЕЦБ няма да вдига лихвите, предупреди Лъчезар Богданов, главен икономист в Институт за пазарна икономика. И това видяхме още вчера, допълни той, като изтъкна, че процесите са свързани и с борбата с инфлацията. По отношение на риска от рецесия икономистът посочи, че това е и въпрос на очаквания, които могат да прелеят в пазара и това ще рефлектира върху забавянето на някои инвестиционни проекти, което пък ще се отрази върху свързаните отрасли. 

По-дълбока рецесия очаква МВФ в Европа

Мирослав Владимиров, член на Съвета на директорите на "ЕРА България", посочи, че колкото и да са повишени в момента лихвени проценти, те са "силно отрицателни".

"В момента се опитваме да овладеем инфлацията със силно отрицателни лихвени проценти, най-вероятно защото не можем да си позволим много положителни, защото едва ли икономиките биха издържали, без да влязат в сериозна рецесия", коментира експертът. По думите му големият въпрос е дали паричната политика сега има същата сила и възможности да овладява инфлацията, както преди 30-40 години. Според експерта рецесията е в очакванията и той допълни, че много негативните очаквания в бизнеса могат действително да доведат до по-сериозен от очаквания спад в БВП.  

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg