Банките в еврозоната очакват спад в търсенето на жилищни и корпоративни заеми през четвъртото тримесечие, сочи публикувано днес проучване за банковото кредитиране (Bank Lending Survey) на Европейската централна банка, предаде Ройтерс.

Отразявайки нарастващите лихвени проценти и намаляващото доверие на потребителите, търсенето на жилищни заеми намаля значително през третото тримесечие.

Търсенето на потребителски кредити и други заеми за домакинства също се понижава в нетно изражение, допълват от ЕЦБ.

Въпреки това има увеличение на търсенето на заеми от фирми или теглене на кредитни линии поради нарастващите нужди от финансиране за оборотен капитал и материални запаси.

За какво да внимаваме, ако ще теглим кредит

За четвъртото тримесечие кредитните институции очакват по-нататъшен силен нетен спад в търсенето на жилищни кредити и осезаем спад в търсенето на потребителски кредити. Те прогнозират нетен спад в търсенето на кредити от компаниите.

istock
istock

Освен това проучването показа, че банките са затегнали своите изисквания към предприятията в контекста на забавяне на икономиката, засилващи се страхове от рецесия и намаляваща толерантност на банките към риска.

Банките отчитат и силно нетно затягане на кредитните условия за заеми за домакинства за покупка на жилище. За четвъртото тримесечие банките от еврозоната очакват значително по-силно нетно затягане на кредитните стандарти за заеми за фирми.

Най-честите грешки при теглене на ипотечен кредит

Освен това банките прогнозират, че кредитните условия ще продължат да се затягат както за жилищните, така и за потребителските кредити.

Проучването за банковото кредитиране е проведено сред 153 банки между 16 септември и 4 октомври.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg