Задава се поредно увеличение на таксите на банките. В някои от тях то вече започна. Скачат таксите за различни услуги – теглене и внасяне на пари през банкомат, откриване и поддържане на сметки, плащане на услуги по банков път, sms известие за движение по сметката ни, теглене на пари от каса в банка.

Най-екзотична изглежда "уикенд таксата" на банка, която ще бъде въведена от 10 май – 2 лева ще плаща всеки, който иска да посети офис на банката в почивен или празничен ден. Това идва на фона на солидните растящи печалби в банковия сектор, като част от тях са именно от такси и комисионни. За изминалата 2023 г. те възлизат на повече от 1 млрд. лв.
 
Пред БНР финансовият анализатор Иван Стойков уточни, че основният приход на банките идва от кредитирането, което в момента е на рекордни нива. Приход има и от таксите, но те не са решаващото перо, подчерта той.

Вдигат най-много лихвите по депозити в долари

За него такса "уикенд" е екзотично звучаща. Той подчерта, че не е ясна и причината за въвеждането ѝ. "Ако това е стратегия на банката за придобиване на конкурентно предимство, тогава този разход би трябвало да е за сметка на банката", допълни той. 

Стойков подчерта, че в около 70-80% от банките размерът на таксите за обслужване на разплащателна сметка е сходен. Той обаче смята, че няма системно съгласуване на политики по отношение на таксите.

istock
istock

Ако твърдо се беше взел курс за по-стриктно отпускане и одобрение на кредити, нямаше да видим 20-30-40 или 50% ръст на кредитирането, изказа мнението си той. Според него е наложително да се вземе такъв по-твърд курс.
 
"Такива темпове на кредитиране, каквито виждаме в момента, вече започват да се усещат на темповете през 2008-2009 г. и знаем как приключиха нещата тогава. Макар ситуацията в момента да не е точно 1 към 1, такова кредитиране с такива темпове може да доведе до прегряване и на ипотечния, и на кредитния пазар", каза още Стойков.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase