Лихвите по депозитите на гражданите продължават да намаляват, като средната стига 0,0%, което означава, че банките не плащат лихва на фирмите и домакинствата, за да разполагат с парите им. Това показват последната лихвена статистика на БНБ.

През август в сравнение с юли средните лихвени проценти по депозитите на фирмите с в левове и евро на се понижават с 0,01 пр. п. съответно до -0,20% и 0,00%.

Средните лихвени проценти по овърнайт-депозитите в левове и в евро се запазват на нива от 0,00%. Обемът по нов бизнес по депозитите в левове спада с 20,7% (20,8 млн. лв.) до 79,4 млн. лв., а по тези в евро нараства с 35,9% (16,2 млн. лв.) до 61,2 млн. лв.

През миналия месец средният лихвен процент по депозитите на домакинствата в левове се повишава с 0,02 пр. п. до 0,07%, а по тези в евро – с 0,04 пр. п. до 0,08%. Средните лихвени проценти по овърнайт-депозитите в левове и в евро остават на нива от 0,00%.

Времената са ужасни за тези, които спестяват

Лихвите по кредитите за граждани и фирми също продължават да намаляват. Годишният процент на разходите (ГПР) по жилищните заеми, който включва лихвата и всички такси на банките, остава под 3% за месец август - средно 2,98%, показват още данните на БНБ.

istock
istock

Кредитите за бизнеса също поевтиняват. Лихвите по левовите заеми за фирми в размер под 1 млн. лв. са средно 2,94%, което е намаление с 0,10% спрямо предходния месец. Лихвите по левовите кредитите за бизнеса за над 1 млн. лв. намаляват от 2,57% на 2,19%.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg