Банките вдигат таксите за обслужване на заеми, показват последните данни на БНБ. Задължителните такси, които финансовите институции начисляват, през целия процес от кандидатстването, през одобрението и тегленето на заемите, заедно с комисионите, представляват годишен процент на разходите (ГПР).

Именно той се увеличава през юни, показват данните на националната банка. При жилищните заеми ГПР нараства, с 0.02 на сто до 3.01%, а при потребителските заеми . При заеми – с 0.21 на сто до 8.39%.

Приходите на банките от такси и комисиони също расте. За първото тримесечие на тази година те са събрали 273 млн. лв., което е с 11 млн. лв. повече спрямо същия период на миналата година.

Не мога да погасявам кредита си – какви са вариантите

В същото време печалбите на банките от лихви намаляват. От януари до март нетният лихвен доход на банките намалява с 20 млн. лв. (-2,9%) до 669 млн. лв.

istock
istock

Спрямо същия период на миналата година приходите от лихви намаляват с 22 млн. лв. до 744 млн. лв. Разходите за лихви възлизат на 75 млн. лв., като също намаляват - с 2 млн. лв.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg