Граждани и фирми бавят плащанията си по кредитите, показват последните данни на БНБ.

В месеца в разгара на кризата с коронавируса – май, нараства обемът на лошите и преструктурираните кредити със 127.6 млн. лв. до 5.31 млрд. лв., или с 1 млрд. лв. повече спрямо края на 2019 г.

Като лоши се определят тези, заеми, които не са обслужвани между 90 и 180 дни, или са преструктурирани.

Делът им се е покачил до 11.43% от общия обем на отпуснатите в страната заеми (46.5 млрд. лв. без овърдрафта).

В сумата не влизат предоговорените заеми във връзка с одобрения от Европейския банков орган Ред за отсрочване и уреждане на изискуеми задължения към банки и дъщерните им дружества.

По силата на тази разпоредба, одобрена и от Българската народна банка, физическите и юридическите лица можеха да получат 6-месечна отсрочка за погасяване на заеми към банките, без това да влиза в балансите на кредитните институции и без да се налага те да ги провизират.

istock
istock

Намалява и тегленето на кредити в кризата. Общата стойност на отпуснатите заеми  е достигнала 63.04 млрд. лв., като за двата месеца има спад от 320 млн. лв.

Всеки трети плаща сметки с безлихвените заеми

Понижението идва основно от фирмените кредити, които намаляват със 154 млн. лева през месеца.


При домакинствата за втори месец поред намаляват потребителските заеми - с над 10 млн. лв., при жилищното кредитиране продължава да има ръст, макар че той се забавя.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg