Кризата с COVID-19 ще донесе по-големи финансови щети, отколкото глобалната финансова такава през 2008 г. 

Такова мнение изказа председателят на Асоциацията на банките Петър Андронов пред NOVA

Той обясни, че търговските банки са готови с предложенията си за мораториума върху плащането на кредитите.

Предстои БНБ да одобри условията и мярката да започне да се прилага до дни. Така граждани и фирми, които изпитват затруднение заради пандемията, ще могат да платят задълженията си по-късно.

Държавата поема и част от осигуровките на работника по схемата 60 на 40

За да се случи това обаче, те трябва да са с добро кредитно досие – например да не са закъснявали с вноските си

Мораториумът няма да важи за кредитите, взети след влизането й в сила. Той няма да обхване фирмите, които предлагат бързи кредити.

Председателят на Асоциацията на банките обясни и кои хора могат да се възползват от мораториума.

БГНЕС

„Те трябва да са обслужвали редовно кредитите си преди епидемията, за фирмите имаме начин да анализираме техните финансови потоци, този анализ не е толкова труден. За гражданите дали са регистрирани като безработни, дали са в неплатен отпуск. Много е важно хората и фирмите да се запознаят с условията, които ще бъдат представени на сайтовете“, допълни той.

Петър Андронов обясни, че към този момент банковата система е добре обезпечена и няма съществени притеснения за състоянието й.

Oтсрочват кредити само на изрядните длъжници

Той обясни още, че хората, които имат застраховки на кредитите си ще могат да избират дали да се възползват от тях или мораториума.  

„Ако имаш застраховка, тя ще го покрие, в мораториума даваме възможност на онези хора, които минат през този период да не им се развали кредитната история. Изборът е много важен и контекстуален. Трябва да имаш предвид колко са ти високи шансовете да се справиш с предизвикателствата“, уточни той.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg