Имаме нов рекорд с клиент, изтеглил 28 бързи кредита, но доходът му не позволява обслужването им и не можахме да му помогнем. Toва каза кредитният консултант Тихомир Тошев пред NOVA NEWS

Той посочи, че лихвите бавно се покачват от година насам.

"Ръстът не се забелязва заради промоционалните оферти на банките, така че оставаме с едни от най-ниските лихви в Европа. Вероятно наесен ще има ново покачване на лихвите с 0,1- 0,3%. Не очаквам сериозно покачване на лихвите като в Румъния, където от 2 отидоха на 8 процента. Ще имаме леко и плавно покачване. Юни беше рекорден по изтеглени ипотечни кредити", подчерта Тошев.

Неочаквани промени при лихвите у нас

По думите му лихвите са между 2,2-2,6%, до края на 2023 г. може да достигнат до 3%.

"Това означава месечна вносна на изтегления кредит с около 40-50 лева повече. Това ще е за хората, които тепърва ще теглят кредити. По изтеглените кредити лихвите ще тръгнат нагоре след средата на следващата година и то с минимален ръст", отбеляза той. И допълни, че изтеглените суми в бързите кредити стават все по-големи. 

istock
istock

Български граждани, които имат публични държавни вземания в размер на 5000 лева или повече, да не могат да напускат страната или да пращат средства в чужбина. Това предвижда законопроект за изменение и допълнение на Валутния закон.

Адвокатът Деян Драгиев заяви, че новата разпоредба не значи, че гражданите не могат да напускат страната при дълг в размер на 5000 лева.

ЕЦБ очаквано вдигна водещите си лихви

"Подобна разпоредба би противоречала на Конституцията, а също и на Европейската конвенция за правата на човека. Дългът трябва да констатиран при установени публични вземания от НАП чрез изпълнително дело, образуване срещу конкретния човек. По този начин обаче не се пречи на напускане на страната. Задържа се само сумата, която се дължи. Така ще се наложи обезпечителна мярка", коментира той. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg