При облекчени услови ще могат да получат кредити в размер до 50 000 евро социални и стартиращи предприятия.

Заемите ще са гарантирани от Фонда на фондовете и ще трябва да бъдат върнати в срок до 10 години. Средствата ще могат да се използват за инвестиционно и оборотно финансиране.

Заемите са предназначени за фирми, които иначе трудно получават банков кредит заради високия им рисков профил - липса на финансова история, неблагоприятна кредитна история, недостатъчни приходи и възможност за обезпечение или други негативни фактори, обясниха от фонда.

С такива кредити могат да реализират своите бизнес идеи също предприемачи от уязвими групи като лица с увреждания, безработни повече от шест месеца и младежи до 29-годишна възраст.

Заемите ще се отпускат при облекчени условия - по-нисък лихвен процент, по-малки изисквания за обезпечения, възможност за гратисен период.

Споразумението между фонда и финансовата институция е за гаранции на стойност 5 млн. лв., като се очаква тя да активира отпускането на кредити за общо 25 млн. лева. Избраният чрез обществена поръчка посредник по схемата е УниКредит Булбанк.

istock
istock

Гаранцията от Фонда на фондовете покрива 80% от кредитния риск на банката по всеки индивидуален микрокредите до достигане на таван на загубите от 25% по гарантирания портфейл.

Над половината искания за безлихвени кредити са одобрени от банките

Инструментът ще се изпълнява наред с действащите и в момента финансови инструменти за микрокредити със споделяне на риска, отпускани от Първа инвестиционна банка, „Микрофонд“ АД и „Сискредит“ АД.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg