90% от компаниите за бързи кредити у нас нарушават правата на клиентите и ги заблуждават с рекламните си послания.
 
За какво да внимаваме в клаузите по договорите и какви са основните съвети, ако спешно се нуждаем от финансови средства?
 
Преди подписване на договор за бърз кредит, всеки един аспект - положителен или негативен, като например забавяне на вноските, трябва да бъде изяснен на клиента, напомнят от Комисията за защита на потребителите.
 
"Освен клаузите в договора, са важни и търговските послания, които те отправят към своите клиенти. Давам ви бърз пример: отпускане на заем до 15 мин. Това практически е невъзможно да се случи", каза за БНТ Ангел Джалев, член на Комисията за защита на потребителите.
 
Примамливите предложения за лесен достъп до така необходимите пари водят до подписване на договори, които могат да съдържат клаузи, които са нелоялни, а други и незаконосъобразни, предупреждават от регулатора. Друга стратегия е завишаване на лихвите заради неизпълнение на условие.
 
"Договор, който има условие вие до три дни да ангажирате още едно физическо лице като ваш поръчител. Вие естествено нямате от кой познат да вземете тази сума, и неизпълнението на това условие води след себе си едни големи лихви, които завишават крайната цена по кредита, който имате да платите", допълни Джалев.
 
Едно от решенията е да сравните различни оферти, като поискате европейски стандартизиран информационен формуляр, който е въведен със Закона за потребителския кредит от 2014 г.

Фирми за бързи кредити масово прилагат нелоялни практики

"Това е документът, който трябва да съдържа пълната информация, по условията и допълнителните неща, които тази институция вменява на клиентите, защото въпреки, че във въпросния закон 2014 когато се промени, вмениха на компаниите да не могат да надвишават 50% годишен процент на разходи - ГПР, има нелоялни практики, които се използват"1, каза кредитният консултант Янко Ценов.
 
Често пъти времето е фактор, който притиска хора да прибегнат до бърз кредит, но за погасяването му може да се използва потребителски кредит от банка, съветват експерти.
 

istock
istock

"Дори банка да не може да реагира веднага в срок, в който клиентът има нужда да получи финансирането, след като вземат бързия кредит, да се обърнат към банка и да опитат да рефинансират или погасят с потребителски кредит. Ако всичко при подписването на договора е било правилно, то клиентът би трябвало да върне една месечна лихва по този кредит. Колкото и да е висока тя, няма да е голям разход", каза Янко Ценов.
 
Потребителските кредити от банките са при по-изгодни условия, но е възможно банките да откажат финансиране, ако не отговаряте на изискванията по рисковата политика: например просрочия или неофициални доходи.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg