С изтичането на удължения срок за отсрочване на задължения на клиентите на банките може да се очаква и увеличение на дела на необслужваните кредити в банковите портфейли, което вероятно ще повлияе за известно повишение на лихвените проценти по новоотпуснатите кредити.  Това се казва в прогноза на Българската народна банка.
 
През първата половина на 2021 г. темповете на растеж на депозитите ще се запазят сравнително високи. Допълнително забавяне на растежа на кредита за нефинансовите предприятия и домакинствата може да се очаква от второто тримесечие на 2021 г., за което влияние ще окаже постепенното изтичане на удължените срокове по мораториума върху плащанията по банкови кредити и допускането за изплащане на част от отсрочените кредити, пише още в анализа на банката.

Експерт: Не погасявайте стари кредити с нови

При реализиране на допускането за удължаване на противоепидемичните мерки в България и в основните ни търговски партньори до края на първото тримесечие на 2021 г. от банката очакват плавно възстановяване на икономическата активност на верижна база, което да бъде по­изразено през второто тримесечие на годината.

По отношение на цените на стоките и услугите от БНБ прогнозират през първото и второто тримесечие на 2021 г. плавно ускоряване на инфлацията, което отразява най­вече очакванията за възходяща динамика на международните цени на храните и петролните продукти през този период спрямо края на 2020 г.

iStock
iStock

Очакваме базисната инфлация да остане близо до отчетената в края на 2020 г. най­вече поради допускането за удължаване на противоепидемичните мерки в страната до края на първото тримесечие на 2021 г., което ще продължи да ограничава крайните потребителски разходи на домакинствата, особено по линия на услугите, посочват експертите.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg