Лизинговите компании със сигурност ще бъдат основен участник в  електрическата мобилност. Това каза в интервю за БТА Владислав Дамаскинов, съпредседател на Управителния съвет на Българската асоциация за лизинг (БАЛ).
 
По думите му предстои приемане на Закон за електрическата мобилност, за който представители на асоциацията са включени в работните групи.
 
"По линия на Европейския съюз има много сериозен натиск портфолиото на лизинговите компании, въобще този бизнес да се ориентира към електрическата мобилност и автомобили", посочи той. „Знаете, че електрическите автомобили все още за доста години напред ще бъдат по-скъпи от останалите и така ние ще бъдем на предната линия по предоставянето на възможност за покупка“, обясни той.
 
Според него във връзка с подготвяния закон именно компаниите от бранша могат да бъдат инструмента, чрез който държавата да подпомогне гражданите чрез грантове или финансови схеми да придобият електромобили.

Лизинги за 103 млн. лева не се плащат

По отношение на услугата лизинг той поясни, че тенденцията е за бавното й поскъпване, докато Европейската централна банка продължава да повишава лихвите. "Смятам, че в България сме доста по-гъвкави и доста по-обрани в това повишаване, отколкото в Европа и въобще глобално", коментира Владислав Дамаскинов.

istock
istock

По думите му в тези кризи още веднъж се показва важността на лизинга като услуга, защото покрай пандемията и поради липса на части и други пречки в производството, имаше проблеми с доставките на нови автомобили.

Но точно по тази причина се повишиха и цените както на новите, така и на употребяваните автомобили, на които нашият бранш предлага лизинг, посочи Дамаскинов.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg