Пазарът за недвижими имоти се развива с изключителна интензивност през последните години. На това се дължи и големият ръст в цените на имотите, който пък от своя страна ни кара да се питаме – кредит или наем е по-изгодно? Избирайки кредит, човек изплаща апартамент, който ще бъде негов рано или късно. Да, но цените са с толкова високи стойности в момента, че изплащането на подобен заем може да бъде непосилно, особено за повечето млади хора, посочват от Асоциацията на кредитните посредници в България

Кога да изберем наем пред кредит?
 
В някои ситуации наемът може да бъде по-разумно и добро решение пред кредита. Той не е толкова обвързващ, процесът е лесен и бърз, което дава възможност на хората да се сдобият с място за живеене в рамките на броени дни.
 
Наемът е добро решение за тези, които не са сигурни, че ще се задържат за дълго в дадено населено място. Също така, наемът е подходящ за хората, които нямат сигурни и стабилни доход, и не биха искали да изтеглят кредит, и да не могат да го погасят. Младежите, които все още не могат да си позволят да инвестират голяма сума в жилище, както и тези, които все още нямат сигурен семеен статус, също биха направили правилно решение, ако се насочат към наемането на жилище.

Какво жилище да купите - панелка или ново строителство

Кога да изберем кредит пред наем?
 

Кредитът е много по-добър вариант от гледна точна на инвестиция, защото след години парите, които са били дадени, ще бъдат все още ваши, но под формата на жилище. Кредитът е правилното решение за тези хора, които могат да си позволят да изплащат вноските за достатъчно дълъг период от време, както и да покрият другите разходи като данъци и сметки.
 

istock
istock

Допълнително, кредит може да бъде изтеглен само от хора, които имат доказани доходи, както и отговарят на редица други изисквания на банките.  И разбира се – заемът е добра идея за хората, готови за семейство и за установяване в дадена локация.
Професионална помощ за правилно решение
 
Трудно можем да отговорим на въпроса наем или кредит, особено когато става въпрос за категоричен и универсален отговор. Именно затова е препоръчително да се консултирате със специалист при взимането на такова решение.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg