Сега е добър момент за рефинансирането на ипотечните заеми. Съветът е на кредитния консултант Тихомир Тошев. Заради конкуренцията на пазара има изгодни промоционални оферти, при които банките предлагат да поемат нотариалните такси, с което рефинансирането става още по-изгодно каза той пред "Хоризонт".

"Лихвите вървят нагоре много бавно и много плавно, с малки стъпки. Към момента увеличението е между 0,1 и 0,3 процентни пункта. Най-вероятно до края на годината ще видим още едно подобно. Но това не променя нагласите на хората, решили да ползват кредит за нещо важно за живота им. Естествено лидери са ипотечните кредити".

"Вече почти всички хора, които имат кредити, разбраха, че предстои плавно повишение на лихвите и има по-засилена активност да рефинансират кредитите си, за да слязат на максимално ниска лихва в момента".

Как да сравним офертите на банките за ипотечен кредит

"Най-вероятно ще видим още 2 поредни тримесечия - сегашното и последното - на висока активност по отношение на търсенето на кредити", смята той.

Ако решим да рефинансираме кредита си трябва знаем:

"Рефинансирането почти винаги излиза изгодно, ако текущите лихви, на които можете да изтеглите новия, кредит са с 1% по-ниски от тези, които плащате в момента".

"Когато ви трябва нова допълнителна сума за нещо - примерно закупили сте имот на шпакловка и замазка и ви трябват допълнително средства - рефинансирането може да се направи с увеличаване на размера на кредита".

"Рефинансирането също може да се направи с цялостно преструктуриране на кредитна задлъжнялост и да обедините в него и потребителски кредити и други натрупани задължения".

istock
istock

Хубаво е да се огледат добре офертите на пазара или да се ползва кредитен консултант, защото почти винаги има банки, които са в промоции и поемат нотариалните такси. Тогава рефинансирането излиза абсолютно изгодно, категоричен е Тошев.

Банките затягат отпускането на кредити

Не повече от 30% от доходите на домакинството трябва да отиват за погасяване на всички кредитни и лизингови задължения. Тогава се смята, че вероятността тези хора да станат лоши платци е минимална, подчерта експертът.

Увеличават се лошите кредити при бързите кредити, алармира той:

"Хората да бъдат изключително внимателни с тегленето на бързи кредити. Там има сериозно влошаване, тъй като фирмите за бързи кредити предлагат възможността да вземете все по големи суми - някои до10 000 лв - което при тяхното оскъпяване почти винаги води до изпадане в сериозни финансови затруднения".

Добре е да изтегляме не повече от 500 лв. чрез бърз кредит и да го погасяваме още от следващата заплата.

"Само тогава такъв кредит може да ни носи полза! Когато теглим големи суми и ги разтягаме за 2-3-5 години, обикновено връщаме значително по-висока сума и много често изпадаме в невъзможност да върнем парите", предупреди той. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg