Българската банкова система остана стабилна. Годината не беше лесна. Това обви Петър Андронов - председател на Управителния съвет на Асоциацията на банките в България.
 
"Годината беше трудна, имаше много изпитания - трябваше да бъдат разсрочени 103 000 кредита и паралелно с това трябваше да се работи и да се отпускат нови и да се обслужват новите клиенти. Натоварването беше двойно, хората останаха на първа линия през цялото време", обясни Петър Андронов.

Като размер на дълга – 7 милиарда лева са разсрочили фирмите и 2 милиарда лева – гражданите, поясни той. Гражданите, които отсрочиха кредити, са 93 000 души.

Утвърдиха мораториума върху заемите

Въпреки това банковата системата остана стабилна, за разлика от банковата рецесия през 2008 г., когато банките допринесоха да има по-голям шок и сътресение в икономиката на света, отбеляза Андронов.
 

istock
istock

"Днес банките имат всички шансове да са част от решението", категоричен беше председателят на УС на банковата асоциация.
През следващата година не се очаква увеличение на лихвите по кредитите. По думите му надзорът на банките продължава нормално.

Имаме солидни макропараметри, каза той. Според него трудно е да се предскаже дали коронакризата ще отложи влизането ни в еврозоната. Той посочи като ориентир за влизане в еврозната 2024 година.
   
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg