"Кредитите ще останат по-скъпи за известно време, за да бъде овладяна инфлацията", заяви днес президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард, цитирана от Блумбърг.

Решенията на ЕЦБ относно лихвената политика ще се основават на убеждението, че лихвените нива трябва да останат на равнища, ограничаващи кредитирането, "толкова дълго, колкото е необходимо".

ЕЦБ: Лихвите остават високи, докато е необходимо

Това заяви Лагард в реч пред участниците в конференция във Франкфурт, посветена на паричната политика на Европейската централна банка.

"Въз основа на настоящия ни анализ, смятаме, че основните лихвени проценти на ЕЦБ са достигнали нива, които в рамките на един достатъчно дълъг период, ще допринесат съществено за връщане на инфлацията към нашата средносрочна цел (за инфлационно ниво от 2 на сто на годишна основа - бел.ред.), заяви Кристин Лагард, чиято реч е публикувана на сайта на Европейската централна банка.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg