За първи път на българския пазар се пуска кредитна карта за пазаруване, която е алтернатива на стоковия кредит, но клиентът сам определя продължителността на периода, в който ще прави месечни вноски и съответно  - размера им.

От това ще зависи и оскъпяването на покупката. Новият вид кредитна карта е продукт на една от най-големите банки у нас, която вече е пряко под надзора на Европейската централна банка и един от двата най-силни картови оператори, предаде БНР.

Купуваме на кредит храна и цигари

Според двете компании времето преди „Черния петък“ – когато се обявяват много големи отстъпки и предшестващ коледното пазаруване, е добра възможност за пускане на новия продукт, който ще помогне на потребителите за по-добро управление на личните им финанси и ще намали дела на кешовите разплащания. Това е ключово особено в условията на пандемия, отбелязват анализатори.

istock
istock

Кредитната карта за пазаруване ще позволява разсрочено плащане на покупки на стойност над 100 лева, като опитът на банката показва, че най-често те са в хипермаркети и бензиностанции, обясни Ивайло Главчовски от банката, която пуска новия продукт на пазара:

Източват ни картата, докато пазаруваме онлайн

„Мъжете са тези, които правят повече пазарувания с кредитни карти и на по-голяма стойност – следната транзакция е от 91 лева, докато при жените е 72 лева.“

Разсрочването ще може да е до 72 месечни вноски и ще зависи от лимита на кредитната карта на всеки клиент. Какви вноски да прави всеки може да реши след покупката, като използва онлайн банкирането си:

„Нормално е – опашката да ви притиска, хората негодуват, вие ги бавите…Така че, след това вкъщи, удобно може спокойно да го направите“, описа използването на картата Главчовски.

istock
istock

Какво ще бъде оскъпяването при използването на тази карта?

Българите държат 1,2 млн. кредитни карти

„На 200 лева покупка съответно клиентът трябва да върне 206 лева и вноската за картата – около 33 лева“.

И от банката, и от картовия оператор декларираха готовност да се справят в условия на продължаваща пандемия от Covid-19. От банката съобщиха, че са получили над 25 000 искания за разсрочване на кредити по временния мораториум, разработен заради ситуацията с коронавируса.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg