В София днес експерти ще обсъдят най-новите тенденции в областта на киберсигурността.

За най-новите видове измами, с които се атакуват фирмени и частни софтуери, разказа пред БНР експертът по киберсигурност Любомир Тулев.

Най-новата атака е свързана с дигитален скиминг. Хакери заразяват уебсайта, от който потребителят пазарува.

Вгражда се зловреден javascripr код, при който хакерът получава информация за потребителя, необходима за последващо пазаруване, без той дори да разбере.

Българин източил 1,4 млн. динара от банкомати в Сърбия

По този начин може да се източи картата, обясни Тулев. Той подчерта, че в такива случаи страда не само потребителят, но и бизнесът.

istock
istock

Как да сме сигурни, когато пазаруваме онлайн?

"Мога да препоръчам използването на т.нар виртуални кредитни или дебитни карти. Много от българските банки ги разработиха и са подходящи, особено за сайтове, в които не сме напълно сигурни в тяхната легитимност. Това е като предплатена карта при мобилния оператор. Идеята е, че там зареждаме толкова пари, колкото са ни нужни за въпросната покупка. Можем да "изгорим " само с конкретна сума. Това е начин да не бъдем ощетени в голяма степен, дори да бъде компрометиран този финансов инструмент."


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg