Българската банка за развитие (ББР) ще дава на всеки 2 седмици актуална информация пред депутатите от ресорната парламентарна комисия за това как върви работата по програмата за безлихвените кредити.

Това стана ясно от думите на министъра на икономиката Емил Караниколов, предаде БГНЕС.

Правителството вече одобри Програмата за портфейлни гаранции в подкрепа на ликвидността на микро, малки и средни предприятия, пострадали от извънредната ситуация и епидемията от COVID-19.

Българите свиха кредитите

Караниколов взе участие в заседание на парламентарната Комисия по икономическа политика, на която приоритетите в работата си представи новото ръководство на финансовата институция. Изслушването обаче се проведе при закрити врата, а след края му ръководството отказа какъвто и да било коментар.

Живко Тодоров и Панайот Филипов бяха назначени като изпълнителни директори на банката с принципал Министерството на икономиката, след като премиерът поиска оставката на Стоян Мавродиев заради отпуснат кредит от 75 млн. лева на колекторска фирма.

БГНЕС
БГНЕС

Икономическият министър обяви, че ръководеното от него ведомство продължава проверката по случая, а документация за него е поискала и прокуратурата. „Преди да се произнесе прокуратурата, не виждам какво можем да кажем“, коментира той.

И пенсионери могат да получат безлихвен кредит

Той не коментира информацията, че 60 кредита на стойност над 5 млн. лева са раздадени от банката по времето на Мавродиев и заяви: „Това трябва да видите в справките, надали знам фирмите“.

На въпрос от журналисти дали кредити са вземали и фирми, близки до депутата Делян Пеевски, министърът отговори: „Не мога да ви кажа. Ако вие му знаете фирмите и може да ги проверите, ще е по-добре. Министърът на икономиката няма работа, преди да бъде одобрен който и да било кредит, да пита какъв е той или да казва на кой да одобрим кредита. Работа ми е да получавам информация след получаване на кредита и аз я получавам“.

istock
istock

Кредит на доверие новото ръководство на банката получи и от опозицията.

„Запознахме се с новото ръководство, но му казахме, че имаме много големи надежди и ще контролираме какво дава банката за развитие на българската икономика. Искаме да видим повече инвестиции за развитие на нови продукти, нови технологии“, заяви депутатът от БСП проф. Румен Гечев.

„Ще следим през няколко месеца какво става там, но не искаме да виждаме тези скандали, които ставаха до момента. Никакви колекторски фирми, никакви олигарски, никакви политически кредити“, заяви още той след днешното заседание на комисията. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg