Активността при търсенето на кредити продължава да е доста висока и това се дължи основно на ниските лихви. Повишаването на лихвите от края на миналата година до момента е с около 0,1 до 0,3 процентни пункта, което не притеснява кредитополучателите. Това каза в интервю за БТА Тихомир Тошев, управител на "КредитЦентър", в коментар на ситуацията на пазара и очакванията за развитието му в следващите месеци.

През април с цел "да охлади" кредитирането, Българската народна банка (БНБ) за пръв път от години реши да повиши задължителните минимални резерви, които банките трябва да поддържат, като промяната влезе в сила от 1 юли. Месец по-рано се увеличи и процентът им за привлечените средства от чуждестранни лица. Последните данни, обявени от БНБ за юни, показват, че броят на кредитите на домакинствата расте на годишна база с 1,6 процента, а размерът им - с 14 процента. Над една четвърт от взетите кредити са с размер над 100 000 до 250 000 лв.

Ще се отрази ли на кредитите влизането в еврозоната

Прогнозите на кредитния консултант са, че до края на годината ще има още едно повишаване на лихвите в рамките на 0,1 до 0,3 процентни пункта, но и то не се очаква да повлияе на търсенето на кредити.

istock
istock

"Водещият интерес продължава да е покупката на жилище, в последните няколко месеца имахме и доста засилен интерес в посока рефинансиране на кредити. При потребителското кредитиране през лятото фокусът е върху ремонтите и обновяването на дома. Най-често теглените суми за това са между 20 000 - 40 000 лева. Следват кредитите за покупка на семеен автомобил и за обединяване на задължения", каза Тихомир Тошев.

Следва пълният текст на интервюто:

Има ли намаляване на активността на банките при отпускане на кредити?

Засега това не се наблюдава, напротив, статистиката на Българската народна банка (БНБ) показва, че юни е рекорден при отпуснатите ипотечни кредити в България. Активността при търсенето на кредити продължава да е доста висока и това се дължи основно на ниските лихви. Повишаването на лихвите от края на миналата година до момента е с около 0,1 до 0,3 процентни пункта, което не притеснява кредитополучателите. Въпреки че на имотния пазар наблюдаваме намаляване на сделките в последните четири тримесечия, сделките с кредити стават повече и затова се отчита този рекорд.

Засега прогнозите до края на годината са, че тази активност ще продължи и че ще видим още едно повишение на лихвите с между 0,1 и 0,3 процентни пункта. В края на 2023-а моите очаквания са, че лихвите по ипотеките ще са между 2,5 и 3 процента. При потребителските кредити също очаквам между 0,2 и 0,5 повишение и в края на годината да са на лихви между 4,5 и 7 процента. 

Istock
Istock

Това ново увеличение в близките месеци ще повлияе ли според Вас в посока на някакво свиване на пазара?

Дори и това увеличение на лихвите не очаквам да повлияе на търсенето на кредити. Основният двигател за него все още е високата мотивация на доста хора да участват на пазара на имоти и от друга страна - ръстът на доходите. Средната работна заплата расте, безработицата остава ниска и точно това мотивира хората да са по-смели в решенията си, когато имат нужда от кредитиране. Така че до края на годината очаквам дори и с малко по-високи лихви активността да остане. 

Нов ръст на изтеглените от домакинствата кредити

В какви рамки са най-търсените кредити?

Водещият интерес продължава да е покупката на жилище, в последните няколко месеца имахме и доста засилен интерес в посока рефинансиране на кредити. При потребителското кредитиране през лятото фокусът е върху ремонтите и обновяването на дома. Най-често теглените суми за това са между 20 000 - 40 000 лева. Следват кредитите за покупка на семеен автомобил и за обединяване на задължения.

Какво показват наблюденията Ви по отношение на потребителската култура при търсене на кредит? Какво бихте посъветвали потребителите, за да е максимално изгоден процесът за тях?

Виждаме значително повишение на финансовата култура на българина. Той не тегли кредит на всяка цена, напротив, преценява добре възможностите си. При ипотечното кредитиране хората, които са на пазара в момента, имат 15-20 процента от стойността на имота като самоучастие, след това избират внимателно банката, от която да получат кредита, неговия срок, съпътстващите други продукти, тоест правят го с желанието да имат най-изгодната сделка към момента.

При потребителските кредити активността намалява донякъде във връзка с инфлацията. Въпреки че виждаме сигнали на овладяване, тя не е овладяна. Хората се притесняват с нарастването на другите им разходи, затова предпочитат да не задлъжняват, а когато задлъжняват, то да е в рамките на това правило, което консултантите винаги изтъкваме - не повече от 30 процента от доходите да бъдат разходи за кредити.

istock
istock

Моят съвет е хората, които в момента обмислят тегленето на кредит, независимо ипотечен или потребителски, много добре да преценят възможностите си, да преценят как месечната вноска по кредита, който искат, ще се отрази на семейния им бюджет, да очакват в следващата около година леко повишение на лихвите може би с 0,2 до 0,6 процентни пункта.

И когато имат сигурност и спокойствие за доходите си и са направили добре преценката, тогава да пристъпят към целия ангажимент.

Какво се случва с лихвите по кредитите у нас

Как смятате, достатъчно силна ли е конкуренцията между банките, което да води до максимално изгодни предложения за потребителите?

Да, това е една от причините България да остане с едни от най-ниските лихви в цяла Европа. Точно междубанковата конкуренция кара банките да предлагат все по-атрактивни продукти с цел да привличат клиенти. Другата основна причина е това, че ние продължаваме да спестяваме въпреки инфлацията, депозитите се увеличават и вече са над 73 милиарда лева, тоест осигурена е много висока ликвидност на банките.

Големите банки все още не плащат лихви по депозитите, а част от малките банки плащат между 1 и 1,5 процента и това им позволява да дават такива ниски лихви по кредити.

Имате преки наблюдения върху жилищния пазар, казахте - има забавяне, спад в сделките с имоти, какво развитие очаквате до края на годината? Успяват ли желаещите да намерят и купят имот, какъвто търсят?

Все още е доста труден пазарът на купувачите, тъй като предлагането остава ниско и намирането на желаното жилище не е лесно. Миналата година цените скочиха много, тази година добрата новина е, че се задържаха и спряха пътя си нагоре. Също в никакъв случай хората не купуват на всяка цена и точно това показва статистиката на Агенцията по вписванията - четири поредни тримесечия спад на сделките с между 7-10 процента.

istock
istock

Купувачите искат отстъпка от цената на имота и все по-често я получават - над 70 процента от сделките стават с договорена отстъпка от исканата цена от продавача. На фона на всичко това все още има доста хора на пазара, мотивирани и желаещи да си купят имот. Затова аз очаквам активен пазар до края на годината, но пак продавачите ще трябва да са с нагласата, че в повечето случаи ще трябва да направят отстъпка, ако искат да продадат имота си, тъй като купувачите искат да намерят такъв имот, какъвто е в представите им, но и на добра цена.

Каква е ситуацията на пазара "на зелено"?

Пазарът "на зелено" също е активен. Той имаше голямо забавяне през миналата година, когато започна високата инфлация, част от строителите се опитаха да индексират цената по време на строителство, да увеличат цената на купувачите и това не се прие добре от пазара. Имаше едно сериозно отдръпване на интереса към покупка "на зелено". Тази година бих казал, че интересът се върна, но поради две причини. Едната е, че строителите слагат изрично клауза, че по време на строителството цената няма да се повиши, а втората, че коригираха цените "на зелено", те вече са по-ниски от тези на готови апартаменти, което прави покупката атрактивна.

Например в един квартал на София, в който цените на готовите апартаменти са между 1600-1800 евро на кв. м, цените "на зелено" са 1200-1400 евро на кв. м. Освен това промениха и схемите на плащане, по-голямата част от тях вече предлагат само 20 процента на предварителен договор и останалите 80 процента на Акт 16, което успокоява купувачите, че ще платят основната стойност на имота, след като той е готов и получи разрешение за ползване. Точно тази схема на плащане и че вече са малко по-ниски цените "на зелено", доведоха до това активността на този пазар да се върне.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg