Според последното проучване на ипотечния пазар от Freddie Mac (Federal Home Loan Mortgage Corporation), средната 30-годишна ипотека с фиксиран лихвен процент (FRM) достигна 7,31% към 28 септември 2023 г. и 6,0% за 15-годишен заем – 6,72%.

„Цената на 30-годишният заем с фиксиран лихвен процент е на най-високото си ниво от 2000 г. насам“, казва Сам Кхатър, главен икономист във Freddie Mac, цитиран от  The World Property Journal.  Въпреки това, за разлика от началото на хилядолетието, цените на жилищата днес се покачват заедно с лихвите по ипотечните кредити, главно поради липсата на предлагане на пазара. Тези препятствия принуждават както купувачите, така и продавачите да чакат по-благоприятни условия за транзакция.
 
Лихвите се покачват бързо, като в края на септември фиксираната лихва за 30-годишен заем беше 7,19%, а преди година по същото време тя е била беше 6,70%. Средната лихва за 15-годишна ипотека беше средно 6,54% миналата седмица, спад от 5,96% преди година.

Цените на пазара на недвижими имоти в САЩ продължават да чупят рекорди. Според анализаторите на REDFIN през август 2023 г. цените на недвижимите имоти са се увеличили с 2,9% спрямо миналата година, а средната сума на сделката е достигнала 420,3 хиляди долара.

Банка: Лихвите по стари кредити скачат с 30-40 базисни точки

Основната причина е острият недостиг на предлагане на пазара. На пазара в страната има 1,5 милиона имоти за продажба през август 2023 г., което е спад от 17,7% спрямо миналата година.

istock
istock

Постоянно растящите лихви по ипотечните кредити увеличават финансовата тежест върху купувачите, принуждавайки ги да не бързат със сделката и да чакат по-изгодни условия.

Въпреки това малко продавачи са готови да направят отстъпки: през август 2023 г. 36,3% от жилищата в САЩ са били продадени с отстъпка, което е спад от само 1,4% спрямо миналата година.

Само 18% от продавачите обаче са намалили доброволно цената на офертите в сравнение с 20% през август миналата година.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg