На банките няма да се налага да топят акционерите си пред БНБ за негативно влияние от тяхна страна върху управлението на трезора. Тази мярка, предвидена в промените в Закона за кредитните институции, отпадна при второто им четене в бюджетната комисия вчера.

Депутатите отхвърлиха искането на БНБ банките да докладват "незабавно след узнаване на обстоятелства, които дават основания за наличие на негативно въздействие" от акционери с над 20% пряко или непряко участие в капитала.

"Не може да се очаква от ръководството на една банка да дава оценка за своите собственици. Това трябва да прави БНБ", заяви депутатът от ДПС Йордан Цонев, по чието настояване отпадна разпоредбата.

Според Цонев този текст ще създаде голям проблем за трезорите, без да може да заработи, защото не са предвидени санкции при неспазване на мярката. Подуправителят на БНБ Димитър Костов се опита да защити предложението си, като обясни, че един от ключовите елементи в изискванията към банките е да правят задължително оценка на всякакви рискове, включително и на репутацията на акционерите си.

Промените в Закона за кредитните институции, изготвени от БНБ, се появяват повече от три години след фалита на КТБ. Те бяха вкарани преди две седмици в Народното събрание директно от шефа на бюджетната комисия Менда Стоянова и спешно минаха през комисии и първо четене, а утре влизат за окончателно гласуване в пленарна зала.

С тях централната банка се опитва да отговори на забележките и препоръките на Световната банка и МВФ след направения преглед на финансовия сектор у нас по-рано тази година. Ключов проблем според този преглед се оказаха законови празноти, които позволяват заобикаляне на ограниченията за кредитиране на вътрешни лица.

Затова в законопроекта се разширява кръгът на свързаните с банката субекти. За свързани лица вече ще се считат и тези, които притежават непряко над 10% от акциите на една банка, както и тези, които упражняват пряко или непряко контрол върху банката или акционерите, т.е. без да имат формална собственост. Освен съпрузи и деца като свързани лица вече ще фигурират и половинките, с които акционерите живеят на съпружески начала.

Дебат в бюджетната комисия предизвика новата разпоредба за свързани да се смятат и субекти, за които банката е установила икономическа или делова свързаност според критерии, които ще бъдат определени от БНБ в специална наредба. Депутатът от ДПС Йордан Цонев настоя този текст да отпадне, но предложението му бе отхвърлено.

В наредбата ще бъде описан и начинът, по който банките ще трябва редовно да докладват за всички видове сделки със свързани лица. Такива ще са не само кредитите, но и различни придобивания на активи, сключване на договор, вземания за предоставяне на услуги, лизингови договори и др.

Тaкси

Между първо и второ четене в законопроекта се появиха разпоредби, които предвиждат банките да плащат нов вид такса към БНБ.

Става дума за годишна такса за покриване на разходите на централната банка по допълнителните й надзорни функции, които трябва да изпълнява по Закона за възстановяване и преструктуриране на кредитните институции. Колко ще плаща всеки трезор, ще се определи в нова тарифа, предвижда текстът.

"Изненадани сме от подобно предложение. То не е обсъдено с Асоциацията на българските банки", заяви Ирина Марцева, изпълнителен директор на асоциацията. Текстът, чийто вносител също бе Йордан Цонев, бе отхвърлен от бюджетната комисия. Шефът на бюджетната комисия Менда Стоянова призова представителите на БНБ да съгласуват с банките новите такси и тогава да внесат промяната в закона.